同頻嚴重

如果同頻嚴重
LG一體機
請問如何解決?

請問咩叫同頻?

回復 2# CMZ
衛視論壇D人講ge
即係爆格爆得好犀利

回復  CMZ
衛視論壇D人講ge
即係爆格爆得好犀利
stevenlok 發表於 2013-5-9 00:10

邊個話爆格叫做同頻?
同頻長稱係同頻干擾,
由於香港地形複雜,需要興建多個發射站完善覆蓋,
而香港數碼電視中的586MHz,602MHz,802MHz會出現同頻干擾情況,
即每個發射站都會以同一頻道去發射訊號,
如果一個地方同時收到兩個發射站嘅訊號,
而解碼芯片嘅抗同頻效果差的話,就會出現爆格情況,
即所謂同頻干擾。
如果証實係同頻干擾,則公天用戶用䀆一切辦法,
都解決唔到某d接收器爆格情況,
除非公天負責接收的人䀆力調試訊號。

邊個話爆格叫做同頻?
同頻長稱係同頻干擾,
而香港數碼 ...
kookinwa20 發表於 2013-5-9 01:00

即係話唔單止收到慈雲山仲收到其他山既訊號咁?衝突咗?
而爆格呢種情況冇以前咁犀利

天線公司唔會理架啦, 如果可以就轉公司吧,
不可以就無計了.....

佢地只係會識"我地D""大陸""機頂盒完全無事,你唔信我帶黎比你對睇",
完全唔會考慮用戶部機唔係大陸機的問題.
佢地只識話係電視問題, 唔知佢地知識去到邊.

D電視師傅仲搞笑, 話你將81,82,83......較左去自定頻道(1,2,3,4)唔得架
個MON太光唔得架, 用左放大器唔得架

最尾順晒佢意改返晒, 但都係唔得就話係天線公司問題
到最尾可以總結係消費者唔應該買佢部機.

天線公司唔會理架啦, 如果可以就轉公司吧,
不可以就無計了.....

佢地只係會識"我地D""大陸""機頂盒完全無 ...
ansonun 發表於 2013-5-10 13:30

我buy你呢句:唔知佢地知識去到邊!
不過這次的雷暴的確冇被中斷訊號
除廣X等之外唔知有冇出事
之前颱風時尤其半夜三更冇曬訊號(全雪花)
不過...我同意我部LG個芯片舊咗D
出現同頻...即容易受外來干擾
D電視師傅仲搞笑, 話你將81,82,83......較左去自定頻道(1,2,3,4)唔得架
個MON太光唔得架, 用左放大器唔得架
呢D我不如自己搞
有D台DK/M音自己較返I好過
打電話佢地會理既
但搞唔搞得好是問題(會問你乜大廈乜聯絡電話)

邊個話爆格叫做同頻?
同頻長稱係同頻干擾,
而香港數碼 ...
kookinwa20 發表於 2013-5-9 01:00

學到野,多謝!