奇妙TV開始在自己糸统做測試

奇妙TV開始在自己糸统做測試
台名求其ch,還末分到台號

請問如何確認這是奇妙的測試,而不是 Now 的測試 ?

回復 2# PK5354

因為我屋苑Lift大堂無nowTV display.無埋由自己Cable試左人地D野先!

奇妙電視的測試訊號, 條colorbar中間係有Cable TV字樣的

762Mhz確實係奇妙電視申請書中提到所使用既頻道, 傳說中既900台應該都係指呢個
收到呢個台既人係咪用緊有線公天?

CH-57  762MHz 只在模擬電視中幾個超小型轉播站使用,如果這幾個小型轉播站提前停用,就可以有一個全區域的空頻道給新免費電視臺做 SFN 了。

762Mhz確實係奇妙電視申請書中提到所使用既頻道, 傳說中既900台應該都係指呢個
收到呢個台既人係咪用緊有線 ...
aarv 發表於 2013-11-17 23:11

應該唔會用 900 台號﹐或其他3位數字的台號。

正常來說﹐政府會安排使用2位數字的台號﹐唔會用1,3 及8字頭﹐因為已經被使用。
應該待正式出牌後﹐政府便會安排2間新台去做抽籤﹐睇下會用 2,4,5,6,7,9 入面邊個一個字頭。

9xx 這個number 應該係無什麼特別意思的﹐事關我家公共天線承辦商﹐自己加了用 900-903台入去﹐傳播珠江台(把訊號轉為數碼制式)。

應該唔會用 900 台號﹐或其他3位數字的台號。

正常來說﹐政府會安排使用2位數字的台號﹐唔會用1,3  ...
peter_chan 發表於 2013-11-18 12:12 PM

留番過死字頭比呀基哥!

應該唔會用澳門的 7X 和 9X 。

留番過死字頭比呀基哥!
comm 發表於 2013-11-18 12:19

基哥會有 30 個台 , 由 101 至 130 就夠用了。