天線面板同一開二分線器功能係咪一樣?

而家房入面個天線位係由廳天線位行明線拉條長天線入房然後駁一個天線面板,但係發覺個面板好似接觸不良,成日要扭條駁電視天線某個位先會收到強啲既信號,如果唔係就收唔到rthk 31,如果我換個一開二分線線器係咪效果都一樣

可以直接換過有分線功能面版.
之前買過下面呢隻, F頭, $20. 一開三(前二後一).
http://www.goldenedge.com.hk/ind ... 視插座_(雙位)

可以直接換過有分線功能面版.
之前買過下面呢隻, F頭, $20. 一開三(前二後一).

...
finepix 發表於 2017-7-9 09:40

換左係咪會比我而家用緊呢個面版信號強d

一男子 發表於 2017-7-9 10:00

原來你冇入牆身, 咁就買隻一開二分線算.

一男子 發表於 2017-7-9 10:00 AM

唔保證。但三幾十蚊一試無妨
唔得再去下一個STEP

原來你冇入牆身, 咁就買隻一開二分線算.
finepix 發表於 2017-7-9 10:09

冇入牆身有關係?

冇入牆身有關係?
一男子 發表於 2017-7-9 10:15

冇關係, 只係外觀好D.
其實如果你唔需要一開二(見你幅圖都係一入一出), 直接買粒接頭(兩面RF乸頭)接埋兩條線算.
正如上面說, 真係唔得, 先考慮換線換F頭加放大器等.

冇關係, 只係外觀好D.
其實如果你唔需要一開二(見你幅圖都係一入一出), 直接買粒接頭(兩面RF乸頭)接埋兩條 ...
finepix 發表於 2017-7-9 10:31

咁究竟天線面板同一開二分線器邊樣會令到訊號減弱得少d?

咁究竟天線面板同一開二分線器邊樣會令到訊號減弱得少d?
一男子 發表於 2017-7-9 10:38

如果你隻天線面板只係一入一出, 咁當然訊號減弱會比一開二分線器少.

如果你隻天線面板只係一入一出, 咁當然訊號減弱會比一開二分線器少.
finepix 發表於 2017-7-9 10:46

我想好似而家咁可以有2個天線插頭比我用