部Magic TV8000近呢個月睇81台時常有畫面停頓。

約一秒度,想問係咩問題。以前無呢個問題,近呢個月開始

via HKEPC Reader for Android

回覆  173
wklie 發表於 2017-7-15 23:16

Thx

8000近排成日hang機,係咪準備夠期

其實大家都係估估下都唔知咩事
我部3800 由上個月月尾開始有問題, 唔只81台一時時有畫面停頓, 連82,83,84 都有爆格同窒窒下, 尤其是由噚日開始 82台勁窒, 之前都只係耐不耐窒一窒
奇怪嘅係用電視接收又完全冇事冇幹, 唔知係咪部機夠期 !?

其實大家都係估估下都唔知咩事
我部3800 由上個月月尾開始有問題, 唔只81台一時時有畫面停頓, 連82,83,84  ...
kccl 發表於 2017-7-17 11:44

又瓜柴部magic tv

我用緊7000mini 大約4年,睇81個几月前開始
耐唔耐畫面疾及右下角有 綠色橫線出現, 甚至出現 magic tv 即將重新啟動 ,2星期前買過部全新3800, 情況都差唔多, 究竟係magic tv 解碼唔夾 電視台 定係電視台 訊號有問題。。。

我用緊7000mini 大約4年,睇81個几月前開始
耐唔耐畫面疾及右下角有 綠色橫線出現, 甚至出現 magic tv 即 ...
dts-hd 發表於 2017-7-17 13:53

照咁睇即係訊號問題而非MTV 問題, 不嬲都知MTV 要求訊號要夠強。
之前仲考慮好唔好入返部二手MTV 試試, 而家睇嚟係唔需要了

不過, 如果係訊號問題 應如何解決?

用7+1 仔放大器。。。。。