數碼聲音廣播今晩凌晨終結

啲 DAB+ 收音機要退休喇,嗚~  雖然可以手機用 app 駁 HiFi 聽,但都摷返部 AM 機出嚟,始終開機快啲方便啲。

很喜歡聽 DAB 31嘅中文金曲,及 DAB 33 嘅深宵爵士樂,啲聲好靚

AM,FM都收唔到RTHK5,停咗數碼廣播,班年長街坊無晒娱樂,邊條粉腸叫停?

回覆 2# 飛天松鼠
連fm99.4頻道冇埋咩……?

AM,FM都收唔到RTHK5,停咗數碼廣播,班年長街坊無晒娱樂,邊條粉腸叫停?
飛天松鼠 發表於 2017-9-3 12:30

RTHK 5 係 AM783,天水圍 FM 92.3 MHz、跑馬地 FM 95.2 MHz、將軍澳 FM 99.4 MHz、屯門及元朗 FM 106.8 MHz。

點會收唔到?

回覆 4# vaio

咪係lor...人地政府話cut 數碼臺之嘛……?大氣電波收音機冇影響到bor?

日頭無得聽 BBC  

RTHK 5 係 AM783,天水圍 FM 92.3 MHz、跑馬地 FM 95.2 MHz、將軍澳 FM 99.4 MHz、屯門及元朗 FM 106.8 M ...
vaio 發表於 2017-9-3 13:16

AM成日走台㗎,D平價機丁屎咁大面板,叫D老人追台,追鬼到咩。
FM聽緊個老倌講近況,講講吓變咗講腎虧,原来被大陸台Jam咗線。
早些年幫D老人家換咗數碼收音機叫做有得聽。
九龍市區向北收唔到FM,靠灣仔反射波,非常唔稳定。

簡直係科技倒退,政府寧願 cut 數碼頻道都唔 cut AM.  我就唔信聽 AM 嘅人多過聽 DAB+ 喇。
仲搞到我個dab 收音機時鐘冇得自動對時,繼續放喺度用都冇意義。

via HKEPC Reader for Android

簡直係科技倒退,政府寧願 cut 數碼頻道都唔 cut AM.  我就唔信聽 AM 嘅人多過聽 DAB+ 喇。
仲搞到我個dab  ...
Nightcatcat 發表於 2017-9-3 15:16

香港科技倒退都唔係第一次  你睇下UBER就知咩事