回覆 24# TH30

7000D好鬼大部,棟企,高過PS3

善用芭蕉扇,人唔用就可以俾部機頂盒用,我用左這個方法之後,散熱等問題全部無晒。

回覆 32# diy-apprentice

風力夠猛,睇電視仲有呵呵聲,環迴立體噪聲...

斬立決...星期日拆機,研究研究

再報告

回覆  diy-apprentice

風力夠猛,睇電視仲有呵呵聲,環迴立體噪聲...
mig33 發表於 2018-1-26 16:30

想要靜,其實可以自己加一隻外置較慢速的風扇,一樣可以做到同等效果。不過,其實機頂盒個製造商,點解唔加埋係機內呢?佢部機有幾熱無理由自己唔知!

回覆 35# diy-apprentice

暫時disable咗內置隻HDD,主要因為噪音

用外置USB 2.5" HDD錄住先

熱,倒其次(尤其近排天氣冷)

暫時disable咗內置隻HDD,主要因為嘈音

用外置USB 2.5" HDD錄住先

熱,倒其次(尤 ...
mig33 發表於 2018-1-26 16:45

用2.5",尤其是5400轉的,可能在效能上就唔好去到咁盡,例如同時錄緊兩個節目,又再睇第三個錄左的節目,仲要快速來看,就有可能會出現跳格的現象!我用過7200轉的2.5" 就ok,靜就一定好靜,但就會較熱。

回覆 37# diy-apprentice

你又係MTV用家?

想要靜,其實可以自己加一隻外置較慢速的風扇,一樣可以做到同等效果。不過,其實機頂盒個製造商,點解唔 ...
diy-apprentice 發表於 2018-1-26 16:34

加內置風扇好多問題,大把會嘈,機細祇可裝細風扇,風力唔夠,特別係用咗一段時間,又易積麈,好快就玩完,以前我用8仔,個內置風扇九個就瓜柴。

你又係MTV用家?
mig33 發表於 2018-1-26 17:06

係呀,用緊兩部添。