用PC睇電視,咩program 好用?

用緊WIN 10, 有咩program好用?
試咗DVB viewer都唔錯諗住買, 但有冇其更好選擇?

DVBViewer Pro 是最好的了.... 值得俾錢! 免費硬解 codec 有 LAV Filters.

Anyway, 睇下小人記得幾多先:   
DVBDream, ProgDVB, MediaPortal, VLC Media Player, TotalMedia, .....
https://alternativeto.net/software/dvbviewer-pro/

我用 PROGDVB,有 DELAY 但都叫睇到既

DVBViewer Pro 是最好的了.... 值得俾錢! 免費硬解 codec 有 LAV Filters.

Anyway, 睇下小人記得幾多先:   ...
toylet 發表於 2018-2-11 18:14

果幾隻我都記定,遲D得閒試下

果幾隻我都記定,遲D得閒試下
chue 發表於 11/2/2018 20:38

Window$: 這裏介紹的 DVBViewer Pro 太正, 懶試其它的!  
Linux: 無計....  應該可以只用 VLC!? Well.... 好耐無再研究!
其它 platform/OS: 無研究!!

Window$: 這裏介紹的 DVBViewer Pro 太正, 懶試其它的!   
Linux: 無計....  應該可以只用 VLC!? We ...
toylet 發表於 2018-2-11 21:24

Tvheadend + Kodi  

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - Android

Tvheadend + Kodi   
via HKEPC IR Pro v2.1.0 - Android
kofz 發表於 11/2/2018 21:40

見 NAS 區有講這個組合....
Linux 的話應該可以**只用 **VLC.... 錄影用 cron 行 VLC!
得閒先再試了! 要有 scantools 幫手... 不記得個 package 名!

正路,D電視台都冇咩好睇.我多數睇"外國貨英超直播"

正路,D電視台都冇咩好睇.我多數睇"外國貨英超直播"
chue 發表於 11/2/2018 23:18

多數 節目 是 個人崇拜?  Anyway, 錄咗先睇有着數了.... 起碼可以飛廣告!

我用 PROGDVB,有 DELAY 但都叫睇到既
chue 發表於 2018-2-11 20:37

都幾delay吓, 同埋個interface簡陋啲. 勝在免費.