[教學] 請問有無C兄知道點駁?

原生用有線接收電視,但收不到31-33台,
而公共天線就收到,打去有線又無人理,
請問是否可以自行插番公共天線呢?
而可有C兄教教點駁?圖片ABC關係係咩?
謝謝回覆

C in 係 B out 分出泥

Hint 先搵番你自己條線....

如果自己條線係 B out  or C out ...Try connect A out
如果自己條線係 A out Try connect B out or C out

B adaptor from CableTV
A adaptor maybe org main floor source ..

謝謝C兄。
咁有缐係B、C組成?
A係大廈獨立組成?
我理解有冇錯。C係咩來?
如六單位。C兄可解䆁如何組成。謝

謝謝C兄。
咁有缐係B、C組成?
A係大廈獨立組成?
我理解有冇錯。C係咩來?
如六單位。C兄可解䆁如何組成。謝 ...
ivannwk 發表於 2018-2-27 15:24

估計Cable TV係VHF + UHF
但係大廈天線只得UHF

你見A左中有一條有膠紙寫住”主線xxx",斷估呢條係大廈天線。

A係一開六分線器,你搵自己嗰條插A嘅空頭應該係你想要嘅嘢。

最主要是你要知邊條線係自已嘅

C兄。謝回覆。
但B、C是要ㄧ齊抽起嗎?
其實B、C是有雙連嗎?抽C的話,B唔使抽?
是否B係電視用。C係有缐上網用?〈估〉

C兄。謝回覆。
是否B係電視用。C係有缐上網用 ...
ivannwk 發表於 2018-2-27 18:33

首先要查出ABC既IN分別係邊條

另外查埋條IN係咪ABC某條OUT

咁就查到訊號來源

重點係公天+有線點 mix

用混頻器?

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - Android

有冇C兄可講解B、C關係?
謝謝C兄們抽空回覆

C兄。謝回覆。
是否B係電視用。C係有缐上網用 ...
ivannwk 發表於 2018-2-27 18:33

首先你有冇方法跟到邊條線係你屋企? 唔知的話, 就搵2個人, 開住部電視, 依下面張圖, 1-6, 一條條咁甩出來, 甩到邊條冇信號, 果條就係去你屋企條線. 之後接去A就OK.