自己看25fps同50fps的分別.

https://www.youtube.com/watch?v=Ub1t9bGzNM8
https://www.youtube.com/watch?v=7YnI4fMjn_U

自己看25fps同50fps的分別.
MirageKnight 發表於 2018-3-4 15:34

你呢d比對片我用番自己條youtube片一樣可以整到俾你睇

回覆 12# aarv

咁你係單純係deinterlace還是double frame(倍幀).

回覆  aarv

咁你係單純係deinterlace還是double frame(倍幀).
MirageKnight 發表於 2018-3-4 15:48

Double framerate都係deinterlace一種
而睇番樓主佢係想講補幀(原片24fps插上50fps)

Double framerate都係deinterlace一種
而睇番樓主佢係想講補幀(原片24fps插上50fps)
aarv 發表於 2018-3-4 15:54

double frame唔係deinterlace的一種.

deinterlace 係張50i 的畫質變成25p的畫質.
double frame係張25fps變成50fps.

double frame唔係deinterlace的一種.

deinterlace 係張50i 的畫質變成25p的畫質.
double frame係張25f ...
MirageKnight 發表於 2018-3-4 16:02

Deinterlace邊有話一定係得番一半流暢度, 總之你見唔到隔行波浪線就已經係deinterlace啦

仲有你所指既double frame係咪指Motion compensation(補幀)?  無論原理同技術都係兩樣野呢架喎, 樓主就係講呢樣

回覆 16# aarv

你明唔明. 香港電視廣播係得25fps ?? 一秒25張完整畫面. 但50i 就係一秒50張得一半畫面播出來. 實際內容都25fps. 動作無流暢咗...

回覆  aarv

你明唔明. 香港電視廣播係得25fps ??
MirageKnight 發表於 2018-3-4 16:23

你又明唔明一格frame可以儲存兩個畫面, double framerate deinterlace後係可以拆返開兩格frame?

你又明唔明一格frame可以儲存兩個畫面, double framerate deinterlace後係可以拆返開兩格frame? ...
aarv 發表於 2018-3-4 16:27

咁樣只係改變畫質. 無改變流暢. 咁樣的50fps. 同25fps係無分別. 只係看落sharp返D. 我一路講的是流暢度.

咁樣只係改變畫質. 無改變流暢. 咁樣的50fps. 同25fps係無分別. 只係看落sharp返D. 我一路講的是流暢度. ...
MirageKnight 發表於 2018-3-4 16:31

事實上interlace係物理上的確係一格frame有兩個不同畫面存在, 所以流暢度絕對有50Hz, 你不得不承認
你話動態畫面清晰度差左我就信