香港於2020年11月30日起終止模擬電視廣播

關愛基金會協助低收入人仕換機, 不過現在千元以下都有數碼電視,應該換機需求唔大

via HKEPC Reader for Android

依家嘅作用其實係乜?
電視台數目相信唔會點增加,投資大,回報小無錢賺(除咗官台無限資源)

3間分配多啲頻譜,俾佢哋升每個台最低  10M full hd + 開多個 4K/8K 台? 還是俾佢哋玩埋流動電視?

同埋取回 700 做 4G?

其實最大問題係啲舊樓無做升級(尤其是無法團果啲),你關愛基金買埋盒/電視俾佢都睇唔到

依家嘅作用其實係乜?
電視台相信唔會點增加(除咗官台)
3間分配多啲頻譜,俾佢哋升每個台最低  10M full  ...
QAFHK 發表於 2019-2-11 15:32

部份會成為5G網絡。

http://www.881903.com/Page/ZH-TW ... 45&csid=261_341

本港明年11月30日終止模擬電視廣播
11.02.2019 15:16

邱騰華(左)宣布明年十一月三十日起香港全面停止模擬電視廣播(商台新聞 潘曉陽攝)
商務及經濟發展局長邱騰華宣布,本港將於明年11月30日終止模擬電視廣播,翌日起全面採用數碼電視廣播。他呼籲現時仍然使用模擬電視的用戶及早準備,購買數碼電視或機頂盒;政府今年年中會向關愛基金申請撥款,協助收入不高或年長的有需要人士,更換數碼電視或購買機頂盒。他說,現時差不多全港每一角落都接收到數碼電視;前年一項調查亦發現,有近九成家庭用戶已轉用數碼電視。

邱騰華說,騰出的模擬頻譜,有160兆赫會用作改善流動電訊通訊,特別是地鐵站等室內通訊。

部份會成為5G網絡。

daemongmong 發表於 2019-2-11 15:33

邊段頻有呢個打算?

回覆 5# QAFHK
正是700低頻

邊段頻有呢個打算?
QAFHK 發表於 2019-2-11 15:35

700Mhz for 5G

終於都cut, 等咗咁耐
不過都無乜特別了,而家大家都無乜興趣睇電視

樓上有人話官台31有無限資源,我都想佢有,唔使咁多年都係未有新電視大樓同電視新聞

重以為將回收頻譜做4K廣播添

重以為將回收頻譜做4K廣播添
frankfrank 發表於 2019-2-11 15:48

回收頻譜 之後同廣東(廣東停咗後) 睇吓 香港可以分多幾多條頻譜.. 應該可以分到 5-7組頻譜(估) 到時可以做 㡳畫質 8K (DTMB-A 加 HEVC)