市面有提供RF輸出的數碼電視機頂盒嗎?

雖然有些數碼電視機頂盒提供AV輸出,但一些古老電視機連AV頭都沒有,只有RF。香港總有人用這類電視,亦難以換電視機,他們在下年12月不能繼續觀看電視。

via HKEPC Reader for Android

雖然有些數碼電視機頂盒提供AV輸出,但一些古老電視機連AV頭都沒有,只有RF。香港總有人用這類電視,亦難以 ...
daemongmong 發表於 2019-2-12 14:24

http://lmgtfy.com/?q=AV+%E8%BD%89+RF

#我是咪認真咗

Quick answer, Yes, it does exists

#我是咪認真咗  

kachungho 發表於 2019-2-12 16:51

這只是AV轉RF的配件。

如果沒有提供RF輸出的數碼電視機頂盒,只可使用該配件。

仲有舊到AV都冇既CRT未壞?
唔明點解難換電視
買機頂盒再駁AV RF Output加埋既錢, 夠買過部cheap cheap國產32" IDTV

無AV都好舊下,似呢款機?

就算有av to rf, 都不如換LCD tv

仲有舊到AV都冇既CRT未壞?
唔明點解難換電視
買機頂盒再駁AV RF Output加埋既錢, 夠買過部cheap cheap國產3 ...
KinChungE 發表於 2019-2-13 00:57

「鴨記」應該有。

我覺得樓主有d冇事做搵事做

如果真係有部咁嘅電視,睇唔睇電視都成問題啦
同埋到時自然會換部idtv,唔理政府定自己出錢(唔知點樣會難以換電視)

我覺得樓主有d冇事做搵事做  

如果真係有部咁嘅電視,睇唔睇電視都成問題啦
同埋到時自然會換部idtv ...
C-Leung 發表於 2019-2-13 09:47

政府未必會全數資助更換電視機,如果資助額只有數百元,只可買機頂盒。如果政府肯全數資助電視機,為何政府提及資助加設機頂盒而不是只提更換電視機?古老電視機有多種,不排除還有沒有AV頭的電視機。

回覆 9# daemongmong

我估政府會以HDMI頭去介定﹐甚至以有無720解象度做標準﹐無就換電視機﹐有就機頂盒。

要知道﹐連HDMI 都無的電視機﹐即使未壞﹐都用了相當耐的年期﹐直接換部新電視機會比較理想。

一個唔好聽﹐比你插完條3色線又點﹐畫質都唔係人人接受到。
同埋唔郁由至可﹐一郁(機後插線)之後就好快打柴﹐到時真係多左件垃圾盒仔。

註 : 新聞話按實際情況去資助換電視﹐定係資助機頂盒﹐但最終要下年才知道點去安排。