模擬電視廣播實時,高清做不到實時?

模擬電視廣播實時,高清做不到實時?
重話4K什至8K點攪?
現場直播煙花轉播世界杯遲不知道幾多呢???

Unless you're gambling, the little latency is not important.

睇電視遲幾秒,對樓主有好大影響?

攝製畫面數碼化 > 天線傳送 > 電視解碼出畫面, 結果delay幾秒
所以部分電視台頻道唔再show秒數
幾秒一般情況下無影響, 不過響日本, 地震預報遲左幾秒就係幾秒

模擬都唔係真係百分百實時啦?

播跑馬遲10秒左右

模擬都唔係真係百分百實時啦?
小子 發表於 2019-3-1 01:54

我淨係知道﹐N年前在火炭某屋苑(未有數碼廣播之前)﹐睇到馬埸的﹐電視畫面與馬仔經過的位置﹐最少有1-2秒的差別。

只係數碼廣播再將秒數拉多些少。

我淨係知道﹐N年前在火炭某屋苑(未有數碼廣播之前)﹐睇到馬埸的﹐電視畫面與馬仔經過的位置﹐最少有 ...
peter_chan 發表於 2019-3-1 14:28

模擬定數碼點都有遲,不過同樣都係模擬,收音機好似冇咁遲?佢報時都好準

攝製畫面數碼化 > 天線傳送 > 電視解碼出畫面, 結果delay幾秒
所以部分電視台頻道唔再show秒數
幾秒一般情 ...
dicklui 發表於 1-3-2019 12:56 AM

咁日本點樣克服呢個delay?

咁日本點樣克服呢個delay?
pakchi70 發表於 2019-3-3 01:07

曾經有探討過
    http://www.bousai.go.jp/jishin/eew/dai8kai/shiryo4.pdf
就係用補救方式,要求電視台直接射幾隻字俾電視機,電視機直接出幾隻字嘅大字幕

虛構例子: