Ching, 幾時出 [教學] Zgemma H7S + openATV + TVHEADEND + 山寨神棒
期待中...
你会唔会裝咗Tvh 佔用咗神 ...
raikou88 發表於 2019-3-15 17:09

首先要講明

而家 h7s + 神棒 + tvh 組合仲係唔太完善

1. openatv 本身就係一個完善既錄播電視 os
基本上淨裝神棒 driver 已經用到
只係功能上冇 tvh咁強大

2. 如果真係想 神棒 + tvh 咁用
有一定限制
如果開機前就插住神棒
神棒就會被 os 佔用
Tvh就會認唔到
所以必順開機前不要接神棒
到可以正常登入 tvh設定頁才接上神棒

3. 另外就算安裝 kodi addon
因為內置冇 tvh client
所以睇唔到直播
只可以當 server用

另外我而家刷左最新 6.2

最多可以3隻神棒同時運作

如果以上都冇問題

先考慮整個教學

Must add a wildcard user in tvheadend 主機, otherwise you must add ID and password within URL in "Networks" & "Muxes" in tvheadend 子機.

Must add a wildcard user in tvheadend 主機, otherwise you must add ID and password within URL in "Ne ...
VR2VDT 發表於 2019-3-15 17:22

同內網唔駛

外網就要加帳號密碼

仲要 set權限

回覆 11# kofz

即是openATV and tvheadend 不能共用同一個神棒?

多謝咁多位高人指點,現已成功設立client+server設定。我用了在server加多一個無password的user, 但設了ip 權限。在client上scan 到所有台。
現在一個問題,因現在是內聯網試用,如在不同區網上,在 allowed network,只可用ip address, 如用domain,它會轉回0.0.0.0/0 ,唔知有冇方法指向一個domain,唔係每次轉ip, 都要搖控去改都麻煩。

回覆  kofz

即是openATV and tvheadend 不能共用同一個神棒?
raikou88 發表於 2019-3-15 19:14

係

兩邊其用同一神棒會有衝突

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

多謝咁多位高人指點,現已成功設立client+server設定。我用了在server加多一個無password的user, 但設了ip ...
poddleboy 發表於 2019-3-15 19:33

外網用

建議開個新帳號

比權限佢

URL 填 http://帳號:密碼@主機動態域名:9981/playlist

咁就唔駛 set allowed network

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

回覆 15# poddleboy

你係唔係只想內網用? Allowed networks 可以 set 192.168.0.0/24

同埋可以用 comma ( , ) 加多D domain

或者你可以參考
http://jodies.de/ipcalc?host=192 ... mask2=255.255.255.0

回覆 17# kofz

謝謝 等我又試吓。

回覆 12# VR2VDT

唔需要密碼嘅 account,Allowed networks 最好 set 返只可內網用

可參考
https://www.hkepc.com/forum/redi ... 73&pid=38254043