大陸電視有聲冇畫(伴音格式唔啱)

買大陸電視平.買左幾部都冇事 有小米有康佳有風行電視
都冇事 正常係香港睇到數碼廣播
最近買左部創維酷開58吋就有畫冇聲
產品LINK: https://item.jd.com/100003852886.html
搵到其他FORUM有相關問題: https://digital.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27085579
呢個問題仲奇怪 VIUTV有聲但其他台冇聲
有D人就話要PAL 先有聲.但部電視設定係得模擬廣播有得揀PAL定NTSC
數碼廣播就冇.全部都自動
想其呢個情況出現係更新軟件可以解決
定廠方出廠既硬件已經唔支持香港既伴音格式?

最近買左部創維酷開 ...
剋星 發表於 2019-8-8 23:59

大陸電視非大牌子係香港用

有機會遇到哩 d兼容問題

人地預你大陸用

正常都唔會特登為左你 fix

一般來講應該係唔support dolby ac3,大部分大陸電視通病冇得醫
但你viutv又有聲wor

試下轉聲道睇下?

一般來講應該係唔support dolby ac3,大部分大陸電視通病冇得醫
但你viutv又有聲wor

試下轉聲道睇下 ...
C-Leung 發表於 2019-8-9 00:50

有冇轉聲道哩個功能都成問題

大陸唔興多音軌

最近買左部創維酷開 ...
剋星 發表於 2019-8-8 23:59

我係大陸用過幾個唔同牌子既電視機, 都係建議買小米或康佳, 創維和TCL真心唔建議!

回復 5 #雯雯

估唔到康佳好過創維tcl
但tcl喺epc都幾hit wor

我係大陸用過幾個唔同牌子既電視機, 都係建議買小米或康佳, 創維和TCL真心唔建議! ...
雯雯 發表於 2019-8-9 09:40

風行都得..
康佳同行都係息機後要重開字幕
下部試PPTV

樓上講AC3正解,
買個機頂盒

樓上講AC3正解,
買個機頂盒
bbsunny 發表於 2019-8-10 12:38

我見到AC3..
咁係想知軟件定硬件問題
如果佢同一硬件係其他地方有售賣呢部機或者呢款板
會唔會有其他ROM 可以FLASH 黎用

我見到AC3..
咁係想知軟件定硬件問題
如果佢同一硬件係其他地方有售賣呢部機或者呢款板
會唔會有其 ...
剋星 發表於 2019-8-10 15:23

部機本身播到AC3, 所以係軟件問題多, 唔識拆開TVB既音頻stream
不過都係果句, 人地大陸內售機無義務幫你為睇香港台fix bug