口袋收音機係市區都收到唔少大陸FM電台

一部普通收音機仔, 係九龍市區收到10個大陸FM電台, 雖然係有啲沙沙聲, 但係都聽得到. 其中有2個台, FM93.9 同 FM103 係以廣東話廣播, 除咗播啲歌幾好聽之外, 又可以了解下廣州人既生活. 聽香港啲電台太耐覺得悶, 聽下大陸電台好有新鮮感, 用普通收音機就聽得到大陸電台, 感覺上好似身處大陸咁, 當然用手機或上網都可以聽到 (仲更多電台選擇添), 但係同係收音機聽感覺唔一樣. 咁多個台自己最鐘意 FM93.9, 啲節目都幾岩聽.  

錄咗一段sample, 因為要就部電腦, 所以唔係最好既坐向擺部收音機, 錄出嚟比較細聲同冇咁清, 但實際上用收音機聽擺啱位置係清好多, 不過好奇怪唔一定貼近窗口先清, 個原理係點就唔知啦.

https://archive.org/details/fm103_201909

以下係測試過九龍西可以收到既電台, 住新界, 港島, 離島應該收到啲唔同既台, ( ) 係發射站位置, 深圳發射站既電台係比較清.

87.8 中央人民廣播電台  香港之聲 (深圳)

89.8 深圳廣播電台  新聞頻率 (深圳)

91.8 廣東電台  衛星廣播 (深圳)

93.9 廣東電台  音樂之聲 (珠海)

95.8 中央人民廣播電台 中國之聲 (深圳)

97.1 深圳廣播電台 音樂頻率 (深圳)

97.9 中國國際廣播電台 環球資訊廣播 (中山)

103.0 廣東電台 珠江經濟台 (深圳)

105.7 廣東電台 南粵之聲 (深圳)

107.1 中國國際廣播電台 環球資訊廣播 (中山)

可能反映中共開始要統戰傳媒

93.9 廣東電台音樂之聲,係講求生活品味嘅台,包括:車載生活、音響人生等節目,全日沒有新聞、時事等環節,可以給我們逃避一下。

93.9 廣東電台音樂之聲,係講求生活品味嘅台,包括:車載生活、音響人生等節目,全日沒有新聞、時事等環節 ...
Nightcatcat 發表於 2019-9-4 20:28

係呀 FM939 都幾多聽到講車講音響,  呢個台啲節目係消閒為主, 講生活, 微信, 飲飲食食, 旅游消費 ... 唔洗去廣州都可以了解佢地既生活方式.... 冇時事新聞仲好,  香港仲聽唔夠 ...

其實自己更鐘意主打音樂既城市之聲 FM1036, 不過香港收唔到, 要上網聽.

要慢慢咁玩溫水煮蛙,滲透

係呀 FM939 都幾多聽到講車講音響,  呢個台啲節目係消閒為主, 講生活, 微信, 飲飲食食, 旅游消費 ... 唔 ...
caihk 發表於 2019-9-4 22:39

10年前深圳電台有一個普通話搞笑節目,請一男一女扮大人細路讀觀眾信件聽電話,好低B下

樓主講果啲電台都可以收到,我住九龍東,收深圳發射嘅有沙沙聲,最清晰冇雜音嘅係中山發射嘅FM107.1
仲有FM101.2中央廣播電視總台粵港澳大灣區之聲都收到
中山DTMB 594MHz嘅珠江台第二﹑第三聲道有數碼版珠江經濟台同埋環球資訊廣播
想對比下Quality可以聽下
https://mega.nz/#!EgRURQhB!yfgzt ... aDBgo27OUlo7L5Og23o
https://mega.nz/#!VsBGjK4B!iMeUM ... Q3Z_U4RA8aNPRJ8jxG4

十幾年前都已經係市區收到好多大陸台,夜晚有醫生講性方面問題
發射站係梧桐山,10kW發射功率,大部分香港地區都收到,有時仲強過本地電台訊號

via HKEPC Reader for Android

回覆 3# Nightcatcat

由於我有一個小米鬧鐘收音機,有set 廣東音樂之聲既早晨節目做alarm clock,
以前一男一女主持時期,類似rthk2既早晨節目(排除news),已經算無甘紅,勉强可以聼,但有d普通話廣告好難頂,有d廣告直頭老土到爆炸
個女無做之後無乜聼,我轉英文台做alarm clock

回復 9 #wilsonleung318

個女主持好似叫 林琳