[測試] magic tv 8000 在 84台下, 就只可選英文, 或中文, 有沒方法可以同時做到雙語字幕?

問問現在模擬信號收看明珠台,英文節目晚上9:30個D戲劇 ,會有字幕, 個句說話, 英文及中文同時並存.

但用magic tv 8000 在 84台下, 就只可選英文, 或中文, 有沒方法可以同時做到雙語字幕?

好似未見過有機可以同時出哂2隻字幕

模擬台字幕食左晌畫面度,唔同個喎

模擬台既字幕,係電視台發送前已加在畫面
我既理解係MTV冇功能出兩語字幕
但不失為一個額外的feature加落將來的firmware
想出兩語字幕只能用電腦軟件看

模擬個雙語字幕係預先放入畫面度嘅,唔一樣
目前想要雙語字幕嘅話只能係電腦上睇,我未見到有機頂盒可以出到雙語字幕

問問現在模擬信號收看明珠台,英文節目晚上9:30個D戲劇 ,會有字幕, 個句說話, 英文及中文同時並存.

但用ma ...
keeauu9 發表於 2019-9-14 14:51

冇哩個功能

via HKEPC IR Extreme 4.1.0 - Android(4.0.1)

現在學習都是看模擬信號, 但下年就取消模擬信號,

但技術原理有分別,  看output 上電腦加工, 會好複雜嗎?

我無 MTV 機。不過 MTV 機錄出來的是 *.ts,而我係電腦用數碼 TV Card/USB 手指 + DVBViewer 錄影都係 *.ts。

係電腦用 PotPlayer 播 *.ts 最多可以同時顯示兩個字幕。不過有個小問題,明珠台節目如果有外語(例如旅遊節目可能間中有幾句當地話),通常畫面上有英文字幕,用電視睇的話,這句中文字幕會避開畫面上的英文字幕而出現係畫面頂。用 PotPlayer 的話,中文字幕會如常出現係畫面底,同英文字幕重疊。

話時話,有無 Android 的播片 App 可以分開同時顯示 *.ts 的兩個字幕?

我用慣 MX Player。係就係可以同時揀兩個字幕,但兩個字幕會重疊。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

請先理解下DVB外掛字幕嘅原理

DVB字幕係用一幅一幅好似 transparent GIF 嘅 graphic 依座標 overlay 喺畫面上面,而電視台當然預設不同語言都在同一垂直位置,所以除非在解碼器夾硬加 offset 去改變其中一款字幕嘅顯示位置,否則同時出兩款字幕時必定互相重疊