[測試] 602MHz用DVB-T2進行緊發射測試?

有無ching試過收602MHz?似乎大台係度用緊602MHz進行緊發射測試,制式係DVB-T2
信號測試影片:https://www.youtube.com/watch?v=54KatzYvFX8

有無ching試過收602MHz?似乎大台係度用緊602MHz進行緊發射測試,制式係DVB-T2
信號測試影片: ...
CSR103 發表於 2019-9-21 12:25

係都唔出奇

唔跟大陸標準仲好

好處有

1. 制式唔同
自然冇咁易同大陸有干擾

2. 支援既Dvb-t2 軟硬件有大量選擇
唔洗睇大陸面色

3. 選擇多自然競爭大
導致訂價會比較合理

via HKEPC IR Extreme 4.1.0 - Android(4.0.1)

唔用標準,即係非正常廣播?上大氣政府唔會比啦。又要似維基咁拎牌。

602本來係atv,呢家放左出黎做test?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

唔用標準,即係非正常廣播?上大氣政府唔會比啦。又要似維基咁拎牌。

...
正宗球迷 發表於 2019-9-21 15:23

測試應該冇問題

5g未正式出前一樣會測試

via HKEPC IR Extreme 4.1.0 - Android(4.0.1)

...
正宗球迷 發表於 2019-9-21 15:23

既然做得測試嘅話通訊局肯定係知道嘅,並且批准咗先會做測試

可能係扮嘢
等冇人可以批評佢只係用中國制式 DTMB-A
我哋係開放嘅,歐洲制式都試過DVB-T2
係啲電視台最後揀咗中國DTMB-A
唔好再話我聽中方命令

可能係扮嘢
等冇人可以批評佢只係用中國制式 DTMB-A
我哋係開放嘅,歐洲制式都試過DVB-T2
係啲電視台最後揀 ...
BON0704 發表於 2019-9-21 22:20

肯定蠢蠢欲動想用DTMB-A
預想,停模擬之後添加新制式商業頻道,4k台+三色經典台plus邵氏電影+貼士台服務馬仔會+big big購物台(如果通訊局批準)

用DVB-T2就好了

買接收器材都容易d

回復 3 #正宗球迷

上個月大台已經用602測緊發射,當時用DTMB-A,今次用DVB-T2

via HKEPC Reader for Android

測試應該冇問題

5g未正式出前一樣會測試

via HKEPC IR Extreme 4.1.0 - Android(4.0.1) ...
kofz 發表於 2019-9-21 15:30

如果用正常廣播,一係通訊辦改制式或加制式。
否則試係有乜用途?

當然借左條頻道,試乜都得既

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)