想請教下, 係咪如果係公共天線, 加放大器好大機會唔得?

而家情況係, 港台一向睇唔到

早兩個星期, 竟然無啦啦掃到
係 dvbviewer 37-38% 果隻

點知隔左兩三日, 跌落 31-33%, 總之就係睇唔到果隻

覺得爭少少, 就羅左隻高田sm603 番黎, 點知.....

原本最強既 iNews 83, 由 70% 反而跌左落 5x%(睇到)
而 Jade 81 就 2x% 紅左睇唔到

想請教下, 而家係咪雙重放大器(肯定大廈係有放大器)
所以有 d 台反而差左?

因為而家估到有可能因為係雙重放大器, 所以唔係好左反而衰左
如果真係咁, 就唔再買放大器試啦

如果本身大廈有裝放大器嘅話,自己加多一隻放大器之後有可能會因為經過二次放大後嘅信號過強,反而會引起信號質素下降。

你大廈天線系統有無調較好收港台?

via HKEPC Reader for Android

你大廈天線系統有無調較好收港台?

m92fshing 發表於 16/10/2019 11:49

鄰居係識呢 d 野既
佢話大廈既放大器係舊款, 只去到 800MHz

所以港台同其他 800MHz 以上既台係睇唔到

所以無啦啦, 因為轉左新電腦, 重新掃過台, 無啦啦又掃到
不過開頭睇到, 後尾睇唔到, 而家想睇下可以點搞

如果本身大廈有裝放大器嘅話,自己加多一隻放大器之後有可能會因為經過二次放大後嘅信號過強,反而會引起信 ...
CSR103 發表於 16/10/2019 03:49

原本最勁既台 iNews 83 都只係得 5x%
咁再強 d 咪應該得 7x% 8x% 下話?

有無咁誇張, 可以強過頭?

差果 d 得 4x% (四十頭唔係四十尾)
4x% 點放大都應該無可能放到強過頭下話?

鄰居係識呢 d 野既
佢話大廈既放大器係舊款, 只去到 800MHz

所以港台同其他 800MHz 以上既台係睇唔到

所 ...
LoveMariahDayAn 發表於 2019-10-16 16:57

只有叫大廈法團換放大器先可以解決問題,如果唔肯換就等幾年後港台轉頻去500MHz頻段

原本最勁既台 iNews 83 都只係得 5x%
咁再強 d 咪應該得 7x% 8x% 下話?

有無咁誇張, 可以強過頭?

差果 d ...
LoveMariahDayAn 發表於 2019-10-16 16:59

數碼時代係信噪比重要過信號強度,信號放得太大會overload原本嗰信號同放大了雜訊

大廈放大器只確保廳那一部機收到
1. check一check 你大廈天缐入到你間屋的訉號強度和質量
2. 如果強度和質量也差, 你就要由天台天缐跟到每一層的放大器
3. 至於屋內 (手拖手拉缐法), 每一個TV接口跌3dB, 如果屋內需要有7個接口, tv booster要+21dB
4. 至於線材 最好 oyaide ftvs-510 > AQ-hd6-1 > belden1694A
5. 至於tv booster, wisi/polytron > maspro > 高田, 視貝垃圾到不能使用

用8仔。。。。。so far so good。。。。。

用8仔。。。。。so far so good。。。。。
ccc123 發表於 16/10/2019 20:02

施主, 8 仔既乜野先?
有放大器, 一分二, etc......
係乜野先?