有關USB 神捧安裝driver問題

我收到隻神捧之後就去搵driver裝佢啦
分別download咗
rqd_bda_release_2019_06_06-20200602T153937Z-001
runqida_bda_2018_12_03
rqd_bda_2018_11_06
rqd_bdadrivers
4個神捧driver
但係4個都試過安裝,但係裝完driver就會出現
"這個裝置無法啟動。 (代碼 10)"
應該係再搵driver試裝定係?
謝謝大家解答~

你神捧插落咩嘢度??

我收到隻神捧之後就去搵driver裝佢啦
分別download咗
rqd_bda_release_2019_06_06-20200602T153937Z-001
ru ...
samue11 發表於 2020-6-3 00:23

你 os係 Windows 10 ?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

回覆 3# kofz

上机试试啦

我的仲系半成品

回覆  kofz

上机试试啦  

我的仲系半成品
yhjycq 發表於 2020-6-4 15:11

哩幾日會試

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

想順便問下
如果神棒唔係插落 NAS
但又想錄落 NAS 度
係咪要 enable guest account 跟住唔 set password
再想錄影個 path everyone read & write 或者 guest 可以 read & write?

想順便問下
如果神棒唔係插落 NAS
但又想錄落 NAS 度
係咪要 enable guest account 跟住唔 set password
再 ...
katana 發表於 2020-6-4 19:09

1. 你冇講清楚隻 usb神棒插去邊

2. 我當你係其他 Linux os + tvheadend
部 nas要開權限比 guest
插神棒主機要 set 經 samba 掛載 nas 指定錄影資料夾
最後 tvheadend 修改錄影路徑

1. 你冇講清楚隻 usb神棒插去邊

2. 我當你係其他 Linux os + tvheadend
部 nas要開權限比 guest
插神棒 ...
kofz 發表於 2020-6-4 21:53

1. 只要唔係直接插落 NAS, 我相信係 TVheadend 度 setting 都會一樣, 所以無特定指明, 正考慮改插 wifi 版, 增加 NAS 自由度, 唔係好想用 synology

2. 原來係用 samba, 咁即係就算唔係用 guest account 都得啦
   只要 mount samba 時輸入 login credentials 就得
   但未買 wifi 版, 唔知可以係邊度 mount samda directory

1. 只要唔係直接插落 NAS, 我相信係 TVheadend 度 setting 都會一樣, 所以無特定指明, 正考慮改插 wifi  ...
katana 發表於 2020-6-4 22:04

Wifi 版 其實就係 openwrt + dtmb tuner

已經內置 tvheadend

打完 linux command 掛載 (經 ssh)

再修改 tvheadend 錄影指令

呢支棒係真難玩。個QQ群上面,基本上都係吹水,唔知邊度先搵到 support