請問有無師兄用緊黑群或 Qnap 配神棒?

可唔可以分享下?

我屋企用緊 DS218+ 加神棒
想係公司都裝一套 NAS
因為會行 SSD raid + MySQL server
所以諗住行 10G ethernet
如果買原廠 Synology 最低都要 DS1618+ 先行到 10GbE
不過睇完個 spec 真係唔係幾開胃
俾 5千幾先俾粒 Atom + 4GB ram 我
仲慢過我而家2千鬆啲行 celeron o既 DS218+
俾貴一倍萬一蚊DS3018xs都仲係 dual core pentium + 8GB ram
另外 Qnap 硬件上似乎比 Synology 進取好多
但無用過唔清楚同神棒有幾夾
請問 support 10GbE o既有無邊個 model 抵玩啲? (最少要 4碟)

諗緊好唔好自己砌黑群
錢就唔會慳幾多但性能應該會強好多
請問直接裝 DSM 好定先裝 Linux 再裝 VM 好?
直接裝 DSM 性能點都好啲但膽心會硬件唔兼容
(因為想用 AMD 就出o既 Ryzen 4000 APU)
係咪裝 Linux 再裝 VM 會好啲?
如果 VirtualBox + xpenology VM 行神棒應該用邊個 driver?

可唔可以分享下?

我屋企用緊 DS218+ 加神棒
想係公司都裝一套 NAS
...
katana 發表於 2020-6-3 02:10

10g lan

最平應該係 diy 不能說(唔係 vm)

不過我冇用神棒

轉咗用 TBS6514

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

10g lan

最平應該係 diy 不能說(唔係 vm)

不過我冇用神棒

轉咗用 TBS6514

via HKEPC IR Extreme 4. ...
kofz 發表於 2020-6-3 02:29

TBS6514 係咪一定要行 Windows?

TBS6514 係咪一定要行 Windows?
katana 發表於 2020-6-3 02:34

仲有

不能說/LibreELEC/Ubuntu

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

仲有

不能說/LibreELEC/Ubuntu

kofz 發表於 2020-6-3 03:18

多謝提點...
咁麻煩想分享下o既 ching pm 我