數碼電視接收問題,有冇師兄推測到咩事

葵涌舊樓, 家中一直只收到7個台, 81翡翠,96ViuTV6,99ViuTV & 82-85 J2,明珠,新聞,財經,

一直冇問題,但幾星期前廳電視82-85起格,但房PC用TV card又冇事,
一星期之後廳電視82-85疾, PC TV card都疾但勉強睇到,
直至前日, 廳電視完全冇訉號, PC TV card冇畫面只見間唔中有聲,
但係翡翠, 96, 99 兩度都完全正常,有冇師兄估到咩事?
圖中TV card明顯見到翡翠夠強,但財經台好弱.

我又試下拔除天綫引入線,翡翠都即時收不到,是否代表我牆插冇事?

漏左冇講,問過鄰居冇事,管理處話得我一個投訴.

有無裝放大器?

via HKEPC Reader for Android

試下甩左兩邊tv線同家中電器,試下一邊先。

自己舊屋試過係拖板上某樣電器嘅電源干擾左電視加電視線。
甩左某一電器
或加裝放大器係入屋位。

有無裝放大器?

m92fshing 發表於 6-9-2020 09:23

試下甩左兩邊tv線同家中電器,試下一邊先。

自己舊屋試過係拖板上某樣電器嘅電源干擾左電視加電視線。
甩 ...
worldcat 發表於 6-9-2020 10:29

但係最奇係忽然咁,冇買新野,冇換新線之類,最近新買是在厨房的新飯煲

7個台分兩組,一組有問題,但另一組又冇事

https://www.ofca.gov.hk/filemana ... ency_digital_tc.pdf

我估計一係大廈隻channel amp有問題,一係就有干擾係附近
如果你屋企可以收到大氣電波訊號,你可以試下用MagicTV跟嗰支天線收大氣訊號。如果都係82至85台唔得,其他台正常,咁就明顯係附近有強干擾,否則就係其他問題

82-85台,訊號是在幾星期越來越弱步向死亡真係R哂頭.

我估計一係大廈隻channel amp有問題,一係就有干擾係附近
如果你屋企可以收到大氣電波訊號,你可以試下用Ma ...
m92fshing 發表於 6-9-2020 11:11

Tv card 配件冇哂.遲d出去鴨記買天綫試下