大廈電梯閉路電視還未數碼化

天水圍北的公屋大樓電梯和大門的閉路電視,2個頻道還是模擬台,會唔會升級去數碼台?
有沒有人的公共天線閉路電視是數碼?

我都想知.........

其實應該沒統一規管。
新樓可能會有高清數碼廣播甚至手機Apps 直看。
都是錢作怪

其實應該沒統一規管。
新樓可能會有高清數碼廣播甚至手機Apps 直看。
都是錢作怪 ...
freefdhk 發表於 2020-9-10 13:17

新樓意思是不是駿洋村?

20居屋,今年大廈閉路電視剛數碼化.
目前數碼模擬並行,不知12月會否停模擬.

新樓意思是不是駿洋村?
apliucard 發表於 2020-9-10 13:33

講緊豪宅- -"

公屋既話應該一成不變既機率大D.
班人不思進取 , 謝絕與時並進.

不過當停用模擬廣播, 過多排就會迫政府資助所有樓將個 CCTV 模擬訊號過渡去 DTMB

好似要呢類野.
http://www.wecl.com.hk/tchi/prom ... _johansson/edm.html

講緊豪宅- -"

不過當停用模擬廣 ...
freefdhk 發表於 2020-9-10 14:06

剛剛入伙公屋還用模擬播電梯台,暈,模擬還有3個月唔夠停播

政府停嘅係模擬電視廣播
同大厦嘅閉路電視模擬訊號完全冇關
甚至經大厦天台隻鑊接收嘅模擬訊號衛星電視都冇關係

大廈自閉系統同大氣電波停止發送模擬訊號無關係

講緊豪宅- -"

不過當停用模擬廣 ...
freefdhk 發表於 2020-9-10 14:06

或者用另一個講法﹐使用中的CCTV 系統﹐一日未壞﹐一日仲有parts 做更換﹐一日都唔需要轉新系統﹐即係可以永續模擬制式。

想更換就只有2個情況﹐分別係大家肯夾錢﹐同埋CCTV系統在支援維修有難度。

至於全新入伙的大廈﹐我就唔知情況係點了。

講到尾﹐CCTV 由於係大廈本身事宜﹐唔會 "出街"﹐所以永續模擬制式係無問題的。
極其量只係調校番﹐太廈內容用邊條channal 打入公共天線之內﹐唔同免費電視廣播相撞就可以。