[測試] 長途車穿山越嶺,車中 HD DTT體驗:日月潭往臺中

2018年初在台中去日月潭,回程時候是傍晚時間,
旅游大巴車上播放民視 HD 台,司機是綠營,
穿山越嶺 兩小時的車程,
只有日月潭環湖一段路程有信號中斷外,
其餘大部分時間,高清順暢播放。

原來 HD 數碼電視可以用來做長途車上廣播用途。
下面慢慢分析。

全程約 80km,只有兩個發射塔覆蓋:集集大山站、南投站,
可以做到 高清電視全程移動接收。

當日參加呢個自由行套票,日月潭真的美,不是誇張,而是實實在在的美。
台灣的景點沒有漫天叫價,即使是日月潭,當地飲飲食食與市區同價
就呢樣野,我覺得比香港和大陸優勝多多

回程時候,是搭尾二的班次

一路上,司機開住民視節目,整個車程接近兩小時(因爲呢班車要接中途客,要兜路)

民視:557MHz(全國單頻網)
制式:DVB-T(第一代),QAM-64

80km路程,有兩個發射站覆蓋:
集集大山發射站: ERP 4.3kW
南投主發射站:ERP 123 kW

訊號在開頭 十分鐘出現不穩定,主要是環繞湖邊的時候出現中斷,不過中斷幾秒後又恢復。
另外,入山洞時候會中斷信號,出山洞後又正常。

離開湖區之後,即行程的其餘 9成,畫面是從來無出現跳動,非常非常暢順,移動接收非常成功。

某些長途車,如臺中去臺北的大巴,都會開電視直播。
去台灣的朋友可以留意一下。

至於接收器材,是台灣當地旅游車常用的呢類汽車 DVB-T 接收器和 雙天綫。
呢類雙天綫汽車專用的 dvb-t 接收器,我覺得應該好靈敏,否則點可能上山落坡,
全程都穩定收視?

最後,做人一定要客觀,不要又主觀又頑固。

“我讀過理論,我雖然一世未親身體驗或見過,但我肯定呢d 無可能!!!!”

呢類説話,我是從不會講的。

發帖一定要圖文并茂,一定要親身客觀體驗,拒絕個d 網上找資料引用當自己是專家,識少少做代表。

日本ISDB-T因為市場夠價值,甚至出現過4天線接收嘅移動車機。

如果香港仲用DTMB就真係唔駛旨意見到呢類多天線產品。

By the way條天線自帶放大器,都幾用心。

日本ISDB-T因為市場夠價值,甚至出現過4天線接收嘅移動車機。

如果香港仲用DTMB就真係唔駛旨意見到呢類多 ...
Brainstomer 發表於 2020-11-14 02:02[/dcolor]

日本、日本、日本
who care。。。 個市場半封閉,
不少行業無外來競爭,自己的技術也沒有推廣出去。
最後在自我封閉環境下都淘汰啦。最典型例子就是 手機,日本手機全軍覆沒

個次去日本,買張 sim 卡 只有 3GB 賣接近 300港幣?
就知道當地通訊落後啦

如果香港仲用DTMB就真係唔駛旨意見到呢類多 ...
Brainstomer 發表於 2020-11-14 02:02

不過鴨寮街個d 巨獸天綫,真係以爲收外太空信號。。
估計全亞洲只有香港同日本多人用

日本、日本、日本
who care。。。 個市場半封閉,
不少行業無外來競爭,自己的技術也沒有推廣出去。
最後 ...
FL2011 發表於 2020-11-14 02:06

但日本人消費仲係高呢,仲有人做呢啲產品
https://www.amazon.co.jp/Carrfan ... SDB-T/dp/B07TR4X9LH
再封閉起碼已經有4K普及廣播
而且南美一堆用緊SBTVD都係ISDB變種嚟

中國嗰啲連chipset都無乜更新過,要講真係一堆粗口都講唔完。