「有線」有計劃淘汰舊式AV標清機頂盒沒有?

模擬電視下月中止,雖然與有線電視廣播沒有關係,但自此後4:3電視廣播一定逐步趨向式微。

via HKEPC Reader for Android

未用過有線,目前有線仲用緊標清廣播?定係高清標清同步?

點為之淘汰?
你有部得3色線嘅stb,cable唔肯換部有hdmi嘅俾你?

點為之淘汰?
你有部得3色線嘅stb,cable唔肯換部有hdmi嘅俾你?
C-Leung 發表於 2020-11-13 21:01

到現在為止未宣佈相關安排,但不知道「有線」是否有計劃淘汰標清機頂盒。

回復 4 #daemongmong

冇影響架
AV都可以駁16:9電視
Stb gen出來個Analog tv signal, dtv一樣收到

反而新款d嘅stb冇咗呢個analog tv台,畫質可能好咗但又少樣function

不過其實用緊呢款stb,係咪可以打上cable要求換盒架

http://www.i-cable.com/dm/dm_enewsletter/20201106/home.html

模擬電視下月中止,雖然與有線電視廣播沒有關係,但自此後4:3電視廣播一定逐步趨向式微。

via HKEPC Reade ...
daemongmong 發表於 2020-11-13 17:58

香港收費電視還有 4:3 ?? oh my god.
好似東盟(菲律賓、柬埔寨、大馬、越南……)好多年前已經淘汰 4:3 cable tv 了喔。
免費電視不肯定 100% ,但 收費電視(cable、dtt、衛星)好多年前已經淘汰了 4:3。
你可以去柬埔寨、泰國、越南睇睇,收費電視一定 是 全高清或 4k
有時真不明白香港點解在某些領域可以落後過柬埔寨。

香港收費電視還有 4:3 ?? oh my god.
好似東盟(菲律賓、柬埔寨、大馬、越南……)好多年前已經淘汰 4:3 ...
FL2011 發表於 2020-11-14 01:40

唔駛去咁遠睇,大陸既衞星台同有線已經有4K廣播,山區收衞星亦都睇足50幾個台

via HKEPC Reader for Android

未用過有線,目前有線仲用緊標清廣播?定係高清標清同步?
shumshum 發表於 2020/11/13 20:49

部份台係有兩個台號,例如新聞台,109 台係 16:9,152 台係上下有黑邊的 4:3。

152台和其他4:3台會否於下月開始停播?