[求教] 數碼室內電視天線

我見市售的室內天線大致有上圖這幾個種類, 有平板狀、短棒狀(粗/幼)、圓網狀, 其實接收程度有冇分別?

如果唐樓房間想收數碼電視訊號, 用依d天線有冇可能收到? 邊一種較易成功接收?

放置方法方面, 橫放/直放會如何影響接收效果? 使唔使對應返發射站方式(垂直/水平極化)擺放?

樓主住邊區呀?
每區的接收情況都唔同喎

回覆 1# dicklai

樓主用呢支吧
    https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2464995

回覆 2# 1個閒人

港島東

唔同地區有咩分別

回覆  1個閒人

港島東

唔同地區有咩分別
dicklai 發表於 2020-11-20 17:30

唔同地區,唔同功率,
住元朗區用室內天線,機乎不可能收到訊號

唔同地區,唔同功率,
住元朗區用室內天線,機乎不可能收到訊號
1個閒人 發表於 2020-11-20 17:35

凡事無絕對,亞洲最安全的新加坡,每年都有幾單凶殺案,不過洪都拉斯,每日十幾人被凶殺,相差甚遠。

曼谷數碼電視覆蓋强勁,絕大部分住戶,室内天綫隨便擺(放在電視機背後、雪櫃上面、甚至放入櫃桶裏面)都可穩定接收,但我相信仍然會有極少數住戶因某些原因接收不穩定。

香港就相反,1kW ERP 都是屬於細功率,所以室内接收不良是預料中的,不過凡事無絕對,你接收位置有窗口朝向發射站,成功機會就大。
例如:你住元朗某村屋,發射站在村屋東面,剛好你有向東面的大窗口,甘你將室内天綫擺放在向東的窗口就機會大d,即使個元朗發射站只有 0.05kW

例如你住榮基村、華盛村,你將天綫擺放在向東窗口(窗口出面最好無咩遮擋,接收成功機會更大d)
記得呢個發射站是 V(垂直化),所以天綫要 90度旋轉擺放,祝你收視成功!

棒狀天線係全向天線,平板係指向性天線
東區主要收慈雲山同飛鵝山,向北無阻擋就好易收

via HKEPC Reader for Android

大前提,要窗邊有信號

無信號/信號少,買來無用

via HKEPC Reader for Android

凡事無絕對,亞洲最安全的新加坡,每年都有幾單凶殺案,不過洪都拉斯,每日十幾人被凶殺,相差甚遠。

曼 ...
FL2011 發表於 2020-11-20 23:27

90度旋轉擺放, 即係打直攞, 平板面向窗?
如果發射站係水平極化, 平板係咪面向天?

90度旋轉擺放, 即係打直攞, 平板面向窗?
如果發射站係水平極化, 平板係咪面向天? ...
dicklai 發表於 2020-11-21 13:35

H:

V: