睇電視用TV Tunner Card 係咁爆格

我果張係magic pro tv mini 黎
display card 係AMD RAEDON 5500XT
已經用左LAV Video Decoder 同MadVR Video Render

都係搞極唔得....有無師兄可以指點下  唔該哂~

display card 係AMD RAEDON 5500XT
已經用左LAV Video Decoder 同MadVR Vide ...
anthony3g 發表於 2021/2/13 23:28

我試過, 原來張卡有 Bug!!

真係 Bug , 打開電腦殼, 見到有隻飛蛾仔伏屍係張卡背面, 掃走條屍後再開機就回復正常。

另外 Check 下所有天線插頭, 也可試下拆走張卡再插過。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

回覆 2# C_Law

多謝師兄回覆....
我check 過好多次... 又吹過應該無咩野痴左係張CARD 到...

反而我張卡好奇怪
成日當我開左個DVBVIEWER 一陣... 之後CLOSE 番佢....
就會自動重新開機...
唔知係做有D driver 撞左?

有好少機會佢係會無LALA 無事.... 睇得好清...
不過close 左個DVB, 再開番.... 又無啦啦會爆哂格...起哂綠色咁..

已經用左LAV Video Decoder 同MadVR Vide ...
anthony3g 發表於 2021-2-13 23:28

tv手指

用耐咗就會慢慢出問題

同天線訊號强弱無關

會冇原因咁出現爆格

由間唔中出現到頻密

我稱之為"半死"

係硬件老化

基本上無得救

做好散熱可以用耐 d

但哩個情況用一段時間後必然會出現

所以唔好幻想幾百蚊可以用一世

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

我就覺得是舊版 driver 與新硬件(特別是顯卡)不兼容問題,
我有圓剛個小圓筒電視棒,都是在 Windows 10 播一陣就死機。
以前 XP 就無問題。USB d手指好少會壞。

咁依家仲有無咩電視卡可以用

咁依家仲有無咩電視卡可以用
anthony3g 發表於 2021-2-15 10:16

Magic-Pro TV Mini 是最後一個產品,呢d USB 電視棒主要比 notebook 用,
是隨時方便在室内使用:圖書館、會議室、咖啡廳,插條天綫仔就收看電視。
但香港既發射設計難以室内接收,最終仍要連接魚骨,固定在家收看,失去 USB電視棒隨處看的意義。
好多好多客人投訴,點解附送的天綫咩都收不到,
最後Magic Pro 在所有宣傳廣告都注明:因爲香港電視的發射 "少少弱",所以未必可以用附送天綫收視。
(香港人講話最喜歡用 "少少",咩都 "少少";打到頭破血流 "少少武力";損失慘重都是 "生意差少少")

不能隨處室内收看電視,USB電視棒失去用途,少人買又無咩市場,廠家一個接一個放棄。
圓剛最後白色個只 model 曾經降價到 189速銷(我就 179灣仔買入),其他牌子都有清貨減價。

順便講埋:
2008年九龍灣megabox 有一個數碼電視展,趁 DTT 剛剛在香港開播,大家想撈一筆,
展覽大堂好似是 3/F,好多廠家參加:有 “8”,有我兼職測試員的“D”字頭品牌(後來好快退出香港市場),
還有好多其他品牌機頂盒、 第一代 USB 手指 etc……
落地窗從天花板到地板,是一塊玻璃直落,個個都見到慈雲山上面個發射站,
公司有工程員 check 信號,點知隔住塊玻璃距離發射站 4km,室内卻只有 46db - 51db徘徊(error rate 就達標),大跌眼鏡,
最有利位置個檔口,廠家用小魚骨架在支架上收到信號(但偶然都有停頓),
所有第一代的品牌 USB手指清一色無法在展覽場接收。夠曬諷刺,USB手指原意就是室内接收。
所以話信號强度需要在 55db以上 才可保證所有解碼器正常運作。

Magic-Pro TV Mini 是最後一個產品,呢d USB 產品主要比 notebook 用,
是隨時方便在室内使用:圖書館、 ...
FL2011 發表於 2021-2-15 11:06

唉.... 咁睇黎真係要用番APPS 睇... 無左以前果種方便

唉.... 咁睇黎真係要用番APPS 睇... 無左以前果種方便
anthony3g 發表於 2021-2-15 11:11

在家睇電視,900蚊都買到 27“ 小型 iDTV 啦。

順便講埋:
2008年九龍灣megabox 有一個數碼電視展,趁 DTT 剛剛在香港開播,大家想撈一筆,
展覽大堂好似是 3/F,好多廠家參加:有 “8”,有我兼職測試員的“D”字頭品牌(後來好快退出香港市場),
還有好多其他品牌機頂盒、 第一代 USB 手指 etc……
落地窗從天花板到地板,是一塊玻璃直落,個個都見到慈雲山上面個發射站,
公司有工程員 check 信號,點知隔住塊玻璃距離發射站 4km,室内卻只有 46db - 51db徘徊(error rate 就達標),大跌眼鏡,
最有利位置個檔口,廠家用小魚骨架在支架上收到信號(但偶然都有停頓),
所有第一代的品牌 USB手指清一色無法在展覽場接收。夠曬諷刺,USB手指原意就是室内接收。
所以話信號强度需要在 55db以上 才可保證所有解碼器正常運作。
FL2011 發表於 2021-2-15 11:06

印象中啟視錄也有擺檔,這款的電視卡比較貴,因為有一款有色差輸入,但是因為晶片組較舊故接收能力比 MyGica 差。