想買部二手MagicTV 7000D嚟轉錄VHS/LD

想買部二手MagicTV 7000D嚟轉錄VHS/LD
想問吓各位知唔知7000D轉錄完係咩格式?H264?MPEG2?有冇得SET?
S-Video輸入,PAL VHS機,錄完係576i50定576p50?有冇得SET錄出嚟係i定p?
大家又建唔建議用MTV嚟轉錄?
定用模擬時代嗰啲HDD錄影機會好啲?
不過我見啲靚嘅HDD錄影機要成千幾到三千,7000D就500蚊都有二手。。。價錢差好遠
各位又有冇呢方面嘅經驗可以分享吓?
唔該哂~

建議用AV轉HDMI轉駁器 + HDMI capture USB, 個AV轉HDMI轉駁器可以增線到1080P輸出, 畫面質素會好好多

建議用AV轉HDMI轉駁器 + HDMI capture USB, 個AV轉HDMI轉駁器可以增線到1080P輸出, 畫面質素會好好多 ...
kelvinhin 發表於 2021-3-14 20:26

注意經 mtv 錄 hdmi in

影片係會加密

得 mtv可以播

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

回覆 2# kelvinhin

AV轉HDMI轉駁器其實我都有,不過我對佢個增線就麻麻地了,因為係非專業級同實時升頻,畫質好多瑕疵,好似劣質i轉p咁,我都係鐘意錄成480i/576i再用Avisynth濾鏡,慢慢轉返做P,咁啲線條同細節位會好好多。

其實主要我係唔想用電腦錄,因為用VirtualDub2錄YUV2-AVI成日會丟幀(就算我唔同時用電腦都會),用得佢自己AVerMedia C027嘅軟件就好穩定,不過只可以SAVE垃圾格式,重要自動幫我I轉P。

MTV最後我都係買咗,Save係H264-TS,480/576i,比較返我用S-Video直插AVerMedia C027嚟錄,畫面就冇咁「清」,顏色冇咁「鮮/正確」,亮度會高啲,有啲似VHS曚矇哋嘅Feel。。。

但同時又發現少咗啲瑕疵,例如Rainbow & Dot Crawl同Noise等等,估計MTV有針對舊片源嘅濾波器(?)
我用Avisynth啲濾鏡,跟返直插錄嘅版本嚟調一調亮度+顏色,可以「清」返啲,啲細節都重喺度,之後就可以用Avisynth濾鏡執一執,同AI升頻,成品都唔錯。

當然如果有MTV嘅穩定+直插錄嘅畫質就最好啦。。。

2021-03-16:
我要收返之前嘅說話,經過多重處理後嘅比較,MTV的確少咗好多細節,特別係暗場位。我而家已經停用,諗緊有冇咩方法處理。。。

回覆 4# hkgcrazed001
之前試過用potplayer錄analog效果都ok, 可錄回interlace格式, h264或mpeg2都可以

排队同求!

回覆 5# aarv

呢幾日不停試,用potplayer錄的確冇丟幀,聲畫都同步(我導入埋MTV錄條聲落Adobe Audition度對)。
不過好奇怪,我只可以「MKV+Lagarith Lossless Codec」先可以錄到Interlaced格式,其他「AVI+Lagarith Lossless Codec」/「MKV+H264」/「TS+MPEG2&H264」等等,都會變後做Progressive格式,就算我set哂唔反交錯都係咁。。。

丟幀同步等等暫時叫解決咗,不過AVerMedia C027有個問題就係冇信號會有個「no signal圖」,而家錄LD就冇問題,因為LD一開機就有機本身畫面嘅輸出。但係錄VHS就麻煩了,VHS帶讀到有畫面先開始輸出,而頭嗰幾秒/信號有跳紋/兩個節目嘅切入中間位,都因為嗰一兩吓信號唔穩定,而插咗個「no signal圖」入去,呢樣係MTV/HDMI轉換器都唔會有嘅問題。

唔知針對AVerMedia C027直錄Analog嘅呢個問題,有冇人識得FIX。。。?
或者有冇其他嘅錄影機係滿足到我以上嘅要求?唔該唔各位師兄~

「no signal圖」

回覆  aarv

呢幾日不停試,用potplayer錄的確冇丟幀,聲畫都同步(我導入埋MTV錄條聲落Adobe Auditio ...
hkgcrazed001 發表於 2021-3-20 05:01

你唔講我都唔知原來熄左反交錯反而變左錄Progressive, 因為我用開H/W反交錯, 佢又真係錄返interlace
你試下跟我咁set應該無問題, 再保險d既將下面H/W反交錯設定set做不使用