求助關於接收76, 77台

屋企有三部電視, 分三條天線去不同位置,但只有Magic tv 8000收到76及77台。其它三部電視係完全收唔到。想問一問如果搵人嚟整係咪要去大廈天線機房嗰度搞。因為我本身已經加曬放大器全部都唔得。 同埋都問過管理處,管理處承辦商話去我屋企嗰度檢查要收800蚊。我覺得洗鬼你檢查咩,條天線訊號係弱,我自己都檢查咗喇 謝謝

via HKEPC Reader for Android

你入屋條主氣駁得好唔好先?

將部magictv駁落3個天線插位睇下收唔收到先

開頭廳嗰部電視及magic tv係收到76及77台咁房嗰兩部電視由頭到尾都收唔到㗎, 近呢兩個禮拜廳嗰部電視如果睇76及77台時全部爆格仔之後部電視我重新搜台 完全收唔到

將部magictv駁落3個天線插位睇下收唔收到先

m92fshing 發表於 2021-3-26 12:32

我廳嗰部電視就係經magic tv再上電視都收唔到76及77台

你入屋條主氣駁得好唔好先?
Brainstomer 發表於 2021-3-26 10:29

正常

正常

173 發表於 2021-3-26 13:09

即係大廈入屋訊號正唔正常? 訊號唔駁分線器直入電視畫面正常嗎?

即係大廈入屋訊號正唔正常? 訊號唔駁分線器直入電視畫面正常嗎?

via HKEPC Reader for Android ...
m92fshing 發表於 2021-3-26 13:16

之前如果一條直駁經magic tv上電視全部收曬, 而家直駁或者唔直駁都只係得magic tv收到。部 m a g i c TV冇乜嘢都唔重新搜台, 隨時無埋

之前如果一條直駁經magic tv上電視全部收曬, 而家直駁或者唔直駁都只係得magic tv收到。部 m a g i c TV ...
173 發表於 2021-3-26 13:38

有無試過加放大器?

有無試過加放大器?

m92fshing 發表於 2021-3-26 13:48

試過加 放大器都係得部magic tv收到其他三部電視收唔到