調動數碼廣播頻率後...

我屋苑剛剛調動頻率,發現唔少小事.

第一件事, 當然係電視要重新搜台啦.
第二件事, 長老投訴冇中文字幕, 呢個好重要, 記得SET返出黎呀
第三件事, 有線免費台, 訊號弱左好多, 幾乎收唔到
第四件事未必關市區事, 我發現深圳梧桐山都轉左頻率, 暫時發現香港開電視同深圳的中央電視撞左.

調頻後會影響中文字幕??
有線免費台是指77台香港開電視?

第二件事, 長老投訴冇中文字幕, 呢個好重要, 記得SET返出黎呀
第三件事, 有線免費台, 訊號弱左好多, 幾乎收唔到
1個閒人 發表於 2021-9-13 15:42

調頻後會影響中文字幕??
有線免費台是指77台香港開電視?
hknightlife 發表於 2021-9-13 18:49

81台搬左位, 以前字幕, 聲軌, 都要重新設定.
    有線免費台即係CATV NO. 1, 係數碼電視台黎嘅

我發現深圳梧桐山訊號,以往好多 CCTV 台,只收到聲但冇畫 !?

我發現深圳梧桐山訊號,以往好多 CCTV 台,只收到聲但冇畫 !?
smartlam 發表於 2021-9-13 20:45

我係用大陸地波電視盒(即係DTMB)連接室內天線收,有畫有聲, 梧桐山三十幾個台都正常.

smartlam 發表於 2021-9-13 20:45

因為部分CCTV台影像編碼係用自主燃發既AVS+,香港電視主要支援MPEG2, MPEG4, H.264格式,所以睇唔到畫面

via HKEPC Reader for Android

因為部分CCTV台影像編碼係用自主燃發既AVS+,香港電視主要支援MPEG2, MPEG4, H.264格式,所以睇唔到畫面
...
m92fshing 發表於 2021-9-14 08:47

即係樓上CHing話果種,地波DTMB機頂盒都睇唔到?

即係樓上CHing話果種,地波DTMB機頂盒都睇唔到?
smartlam 發表於 2021-9-14 15:39

大陸出既機頂盒先睇到,香港買既行貨通常睇唔到

大陸出既機頂盒先睇到,香港買既行貨通常睇唔到

m92fshing 發表於 2021-9-14 15:46

之前我用杰科都睇到哂,佢當時係標示支援DTMB

但依家用 LG 32寸擺房,記憶中 906~922 係睇唔到,會顯示【未解碼】!

廳就用 Magic TV 3600D,只收到深圳四個台,CCTV 全部收唔到。

之前我用杰科都睇到哂,佢當時係標示支援DTMB

但依家用 LG 32寸擺房,記憶中 906~922 係 ...
smartlam 發表於 2021-9-14 15:51

LG同MagicTV係唔支持AVS+
我估你部杰科可以解AVS+