近來 六個台 夜晚收得好差

管理處 承辦商7月中搞咗新頻道jade viutv x2, rthk x3
八月中 六個台我開始間唔中收得差
近排夜晚十點左右就收得好差, 每日都係
我check下之後發現呢六個台 佢仲係用緊舊頻道
有冇師兄知道點解淨係夜晚開始先收得差? 我住香港仔附近

管理處 承辦商7月中搞咗新頻道jade viutv x2, rthk x3
近排夜晚十點左右 ...
beyondimagine 發表於 2021-11-6 17:32

收得差九成九同你大廈有關,同你管理處講啦

via HKEPC Reader for Android

點差法? 爆格? 礙?

我部panasonic 信號開始差嘅時候 會彈出「訊號不良」
然後信號真係好差就會窒下窒下
再差啲就爆格
今晚都係咁,夜晚就黎料

回覆 3# m92fshing

最慘唔係成坐大廈都係咁
我落去健身室個電視 check過真係冇事

但係幾年前都壞過一嚿嘢,淨係影響某一兩層樓, 有冇師兄知道呢嚿嘢可以係啲乜??

回覆 2# hknewa

我部panasonic 信號開始差嘅時候 會彈出「訊號不良」
然後信號真係好差就會窒下窒下
再差啲就爆格
今晚都係咁,夜晚就黎料

近排夜晚十點左右 ...
beyondimagine 發表於 6/11/2021 17:32
大大 有無 重新 掃台? 最近啲 frequencies 執過位....

6數碼電視台 12月起用新發射頻率 - 數碼廣播
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2639642

難道同一組天線分配器, 有用戶亂接博, 信號干擾到鄰居?

回覆  m92fshing

最慘唔係成坐大廈都係咁
我落去健身室個電視 check過真係冇事

但係幾年前都壞過一嚿嘢 ...
beyondimagine 發表於 2021-11-7 21:47

問題只會發生在夜晚,而早上無事?

J2有無事?

如果係就似乎附近有干擾訊號,而呢部壞機通常只會夜晚開,早上唔開,我估計係電視放大器,你留意下隔離住宅,係咪一返屋企就令你電視有事

你可以試下將連接電視天線包錫紙,睇下有無改善,如果有改善就試下搵OFCA幫你搵干擾

回覆 9# m92fshing

淨係翡翠台,viutv x2, rthk x3, 總共六個台有問題

其他台如j2完全冇問題

近排夜晚十點半開始就收得好差