外置存取,電腦周邊,借問聲有咩錯區?
tongziv 發表於 2021-4-6 14:49

你這部係檔案伺服器, 有CPU有RAM, 點都應該係電腦區啦

回覆 11# kk30

手提電話都有cpu ram 唔通又係電腦區?
計數機都有input process output 又係電腦區?
咁件野明明可當外置存取…亦係一種電腦周邊來的
其實都冇人問津,你地咁執著為乜?

回覆  kk30

手提電話都有cpu ram 唔通又係電腦區?
計數機都有input process output 又係電腦區?
...
tongziv 發表於 2021-4-6 22:49

人哋好心提你
你真係錯區 要入返電腦區擺NAS度
起曬鋼做乜
唯有依家等admin入嚟搬走你個post + 扣分啦

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

狀態: 8成新,己做中度清潔,正常使用痕跡,100% work , 已過保
交收物品: 主機 x 1,  火牛 x 1, 無盒,無 ...
tongziv 發表於 2021-4-6 09:11

Ching因為你錯區先沒人問津..在EPC, NAS是在電腦區開post的.

根本係分區出錯, search 舊post亦有人會post synology 外置儲存既設備在依區但成班人死都話係NAS要放係另一區
搞笑地睇番USB hard disk要放係依區,但 harddisk 要放係另一區
而外置儲存,電腦周邊,synology device明明乎合但就死都要稱他做NAS
I don’t care扣分啦,鐘意未幫我搬走囉,post左就算啦,因為按分區特質,明明冇錯
https://www.synology.com/zh-hk/s ... ps=15&mbps=3.25
而synology自己亦冇絕對定義, 原來DS214PLAY 是一部NVR !我放依區冇問題

點會係分區出錯呢
NAS根本可以當係一部獨立電腦
仲有自砌既NAS
所以規定NAS當係電腦組合要放電腦區一D問題都冇
講到明錯區仲要出價可能扣分兼且無效
你咪擺o係度等人出價

點會係分區出錯呢
NAS根本可以當係一部獨立電腦
仲有自砌既NAS
所以規定NAS當係電腦組合要放電腦區一D問題 ...
billykhw 發表於 2021-4-7 11:13

咁SAN又放邊區?rule冇提及SAN. 外置儲存既野,放依邊有咩錯?
而synology並唔係NAS,最多只可以話係多媒體外置儲存裝置
佢自己官方亦定義為NVR也可以
我一直冇當佢係NAS,點解放依邊唔得?

回覆 17# tongziv

你唔好o係度嘗試執字粒
自己google DS2124play
Synology個data sheet寫乜野

然後如果你想繼續拗定義同你覺得點點點
咁就你自己慢慢斟酌啦
無意義的
你上黎都係想賣野o者
拗咁多野到頭來都係浪費自己時間

學到野, 睇左datasheet ,依類2bay device佢係話media center 同 具NAS 設計而已,並不是NAS
但 search其他model 如1821+ 講明是Network attached storage
由此證明Ds214play定義是多媒體系統
咁可以放係周邊區未?