趴完文章都仲有Router 問題想問問各師兄

本人一部desktop插lan線
另有一部wireless n 的notebook,

用緊hkbn50mb
想買個router係屋企用,
主要係廳同房用得一部牆隔住

想問下有無邊隻router係500元左右的
而2部電腦一齊用時唔會影響另一部的速度又可以share文件的
間中部desktop都會bt下都去到4千幾kb, 轉左router會唔會影響notebook上網速度?

原帖由 IKEY 於 2008-12-13 08:42 發表

用緊hkbn50mb

而2部電腦一齊用時唔會影響另一部的速度又可以share文件的
間中部desktop都會bt下都去到4千幾kb, 轉左router會唔會影響notebook上網速度?

照計你都唔會用部notebook 做bt同打online game 掛?

原帖由 jackli 於 2008-12-13 09:02 發表

照計你都唔會用部notebook 做bt同打online game 掛?

一定唔會, 只係上網文書
請問有無邊隻router好介紹?

原帖由 IKEY 於 2008-12-13 08:42 發表

用緊hkbn50mb

最好講埋 N NoteBook 用咩 wi-fi chipset

原帖由 EOS 於 2008-12-13 09:32 發表

最好講埋 N NoteBook 用咩 wi-fi chipset

Intel 5100A/G/N

有無師兄可以比d意見?
因為一陣去出部router, thanks

原帖由 IKEY 於 2008-12-13 11:00 發表
有無師兄可以比d意見?

其實如果唔係真係成日用, 普普通通802.11n都好夠,
你唔會真係用到盡50M嫁嘛

原帖由 IKEY 於 2008-12-13 11:00 發表
有無師兄可以比d意見?

小弟最近買左router, 係買之前做左小小功課 (可能係錯 )

好似只要有QOS功能, 就有得set優先網路使用權   (都係果句, 可能都係錯 )

原帖由 Altezza64 於 2008-12-13 11:20 發表

小弟最近買左router, 係買之前做左小小功課 (可能係錯 )

好似只要有QOS功能, 就有得set優先網路使用權   (都係果句, 可能都係錯 )

你買左邊隻

原帖由 dickxdv 於 2008-12-13 11:24 發表

你買左邊隻

好大鑊 全部D-LINK
電腦節喪迫買隻615
覺得OK好用前日買隻605比女友等自己可以係佢屋企時玩iPhone
尋日表弟話送隻4500俾我