兩部電腦經router分享檔案問題 (file sharing)

請問如果情況如下,點樣可以set file sharing?

電腦A : Desktop, 用LAN線入router, 行Vista Ultimate 32bit
電腦B : notebook, 用Wifi經同一router取IP上網, 行XP pro SP3

點樣可以係A設定一個share folder, 而B可以access到?
又或者B直情可以access A既其中一個harddrive?

我已經爬左好多文...google又搵過....都搵唔到同一個setting既教學
有冇巴打可以教教我, 或者彈條link黎比小弟試下?

網路上的方鄰就可以啦

原帖由 ranny 於 2008-12-14 18:38 發表
網路上的方鄰就可以啦

試左搵唔到我部desktop...

vista要set 番同notbook 同一個workgroup
我記得vista同xp個workgroup係唔同的
你轉番應該就會搵到

我自己既做法就係開個Shared folder
之後用另外一部機Start--> run--> //IP

原帖由 愛神 於 2008-12-14 18:31 發表
請問如果情況如下,點樣可以set file sharing?

電腦A : Desktop, 用LAN線入router, 行Vista Ultimate 32bit
電腦B : notebook, 用Wifi經同一router取IP上網, 行XP pro SP3

點樣可以係A設定一個share folder, 而B可以 ...

Please check your firewall as well.  It may block the access.

原帖由 Ah_phun 於 2008-12-14 19:33 發表

\\

原帖由 Ah_phun 於 2008-12-14 19:33 發表

試左可以share到folder!!
但係一試share root directory就話唔夠權限
有咩方法可以share個root directory?

呢個問題有好多方法
但無乜邊個真係一定可以搞掂
我都放棄左搞呢個問題

原帖由 ccl4 於 2008-12-14 07:49 PM 發表

\\

sorry...
打錯