求救!!我公司的網路時快時慢.....><找不到頭緒

大概一個月了....公司的網路時快時慢.....
但問題最終都找不到.....變慢的時間我也有mark過下來....
但每次都是random的, 有時是3時, 有時早上9時.....大多不過30分就突然順暢了....
但不久又可能會再慢下來.....
令到好多老師都login不了domain acc, 上網超慢...和去不到網路硬碟存收資料(話說近期考試期間...出卷t^t)

有時我火大了, 亂拔一些lan線時....可能碰功...它又會好了起來...來我快暈死...
望各大大救救命.....

原帖由 chobits1234 於 2008-12-15 09:56 發表
大概一個月了....公司的網路時快時慢.....
但問題最終都找不到.....變慢的時間我也有mark過下來....
但每次都是random的, 有時是3時, 有時早上9時.....大多不過30分就突然順暢了....
但不久又可能會再 ...

set snmp mon 住

是內網還是外網問題

原帖由 justkeny2k 於 2008-12-15 11:30 發表
是內網還是外網問題

不太清楚...相信是內網....因問題一出現就連domain帳戶都登入不到了....

自己唔識搞, 點解唔搵IT部同事幫手搞?

原帖由 TeraBytes 於 2008-12-15 12:19 發表
自己唔識搞, 點解唔搵IT部同事幫手搞?

orz冇呢樣野.....有冇ching幫到手喔

原帖由 chobits1234 於 2008-12-15 12:24 PM 發表

orz冇呢樣野.....有冇ching幫到手喔

根本冇人知你公司network既環境, 邊有人幫得到你...

switch壞左?換個試下

因為你有同學/老師 bt 緊野???

原帖由 泥涌 於 2008-12-15 12:40 發表
因為你有同學/老師 bt 緊野???

估計沒有, 因考試期間...學生沒電腦用....而老師都好少有自己機.....
看過大概都沒有人在bt.....