想買一隻 公司用wireless 有冇好介紹?

本身公司用緊隻 zyXEL P-334WT (己經update 最新firmware)
一路都收得好弱下 時強時弱
最近公司買左部ASUS Notebook ...(Sis chips)
無論 有線定冇線 set 死ip 定 dhcp 都羅唔到ip
(如果用有線 不停咁抜插 有機會囉到ip)
用其他router 試過 一插即上網 冇呢個問題
咁我覺得係router 唔夾
所以林住順手換左佢 反正佢都收得咁弱
各位兄弟有冇好介紹呢 價錢 1k 左右啦

原帖由 awinds 於 2008-12-15 15:10 發表
本身公司用緊隻 zyXEL P-334WT (己經update 最新firmware)
一路都收得好弱下 時強時弱
最近公司買左部ASUS Notebook ...(Sis chips)
無論 有線定冇線 set 死ip 定 dhcp 都羅唔到ip
(如果用有線 不停咁抜插 有機會囉到ip)
...

咁睇好似係部機有故障多 d 喎?過左保養未?未就返去代理問下先啦。

原帖由 4466 於 2008-12-15 20:18 發表

咁睇好似係部機有故障多 d 喎?過左保養未?未就返去代理問下先啦。

但我用其他ROUTER 試過冇問題喎
ASUS router , Linksys router, 同我屋企  隻gatelock
因為佢送左隻asus router 比我 我試過 無論wireless 定wired 都即羅ip 冇問題
隻linksys 我就只試過wireless 一連就ok
如果係部機有問題 冇理由其他router 得姐
羅去代理佢都係同我試下上唔上到網嫁啦
而家係就呢隻router 上唔到.....

原帖由 side1side 於 2008-12-15 17:14 發表
LAPTOP與ROUTER的距離?

20米左右

原帖由 awinds 於 2008-12-16 09:38 發表
但我用其他ROUTER 試過冇問題喎
ASUS router , Linksys router, 同我屋企  隻gatelock
因為佢送左隻asus router 比我 我試過 無論wireless 定wired 都即羅ip 冇問題
隻linksys 我就只試過wirele ...

我意思係「咁樣似係你部 zyXEL 有問題多 d 喎,問下 zyXEL 既代理好喎」咁解。