想買wireless router...

岩岩開始研究router....
想買隻support 802.11bgn.. 可以唔要 既router 俾部e 仔用..
預算200蚊左右
落場睇到好多都岩要求... 唔知點揀好

另外要有加密功能..  好似見到好多格式..
想有邊隻加密功能既router 最好?

最好要入password 先可以access 到個wireless service...
費事變公眾router

原帖由 minglo04 於 2008-12-20 19:03 發表
岩岩開始研究router....
想買隻support 802.11bgn 既router 俾部e 仔用..
預算200蚊左右
落場睇到好多都岩要求... 唔知點揀好

另外要有加密功能..  好似見到好多 ...

不會吧 ?!

原帖由 EOS 於 2008-12-20 19:24 發表

不會吧 ?!

每個牌子都有一部岩要求既...
router 新手... 唔係好識睇...

有wi-fi既router已經幾乎全部>$200
如果802.11n, 一定冇咁平
最平都要tp-link 841nd

原帖由 KinChungE 於 2008-12-20 20:01 發表
有wi-fi既router已經幾乎全部>$200
如果802.11n, 一定冇咁平
最平都要tp-link 841nd

無N 都無所謂... 反正都唔會用黎BT
只係普通上網..

TL-WR340G  ($185 )d 功能得唔得?

SSID Enable/Disable
MAC Address Filter
64/128/152-bit WEP Encryption
WPA/WPA2/WPA-PSK/WPA2-PSK (AES/TKIP) Encryption

呢d 保密功能夠用嗎?

同埋佢可以set access限制嗎?

原帖由 minglo04 於 2008-12-20 20:08 發表

無N 都無所謂... 反正都唔會用黎BT
只係普通上網..

TL-WR340G  ($185 )d 功能得唔得?

SSID Enable/Disable
MAC Address Filter
64/128/152-bit WEP Encryption
WPA/WPA2/WPA-PSK/WPA2-PSK (AES/T ...

哩隻幾好啊, 佢俾我既印象係訊號超強

既然隻隻都啱要求, 點解都要問呢
去馬吧

原帖由 EOS 於 2008-12-20 08:13 PM 發表

哩隻幾好啊, 佢俾我既印象係訊號超強

可惜用一段時間個firmware就會傻左, 要hard reset.... 同埋隻牛好易死...

最好要入password 先可以access 到個wireless service...

SET AAA server

原帖由 TeraBytes 於 2008-12-20 20:42 發表

可惜用一段時間個firmware就會傻左, 要hard reset.... 同埋隻牛好易死...

牛死左換隻姐... 我屋企好多代用牛
hard reset 其實姐係熄左佢再開過?
如果係既都ok 既