請大家幫幫手(關於Router)

前題係,我對router真係好唔熟悉,請大家賜教。

我現在用緊 Bxffalo Air Station Wireless G,我覺得好唔得:

-我部Laptop收得好弱,甚至收不到(只係隔了一至兩幅牆), 搞到Laptop上網極慢...用人地個network仲快過用自家o個個....

-我beta頂盡永遠都係得5xxkbs(Microsxft http download可以1Mb)

問題:
1) 我想問Bxffalo Air Station Wireless G係唔係好入門級的?
2) Bxffalo 的router quality 點?
3) 我Router的訊號強度係唔係好弱?
4) 有無好介紹(我打機,我beta,我上網...同要訊號夠強穿到幾幅牆 & Security 夠好)?
5) 我聽人講D-LixK的幾好,可真?
6) Router的訊號會唔會對人體唔好 ?

多謝賜教

原帖由 loveCZ 於 2008-12-22 14:20 發表

我現在用緊 Bxffalo Air Station Wireless G,我覺得好唔得:

-我部Laptop收得好弱,甚至收不到(只係隔了一至兩幅牆), 搞到Laptop上網極慢...用人地個network仲快過用自 ...

幾幅牆...........
有好多因素影響個signal, 其中幾幅牆已經係個大問題,如果幾幅石屎牆咁真係冇可能收得好

原帖由 loveCZ 於 2008-12-22 14:20 發表

-我部Laptop收得好弱,甚至收不到(只係隔了一至兩幅牆), 搞到Laptop上網極慢...用人地個network仲快過用自 ...

幾幅牆.......................
如果係主力牆, 唔好話幾幅... 一幅都已經收不到
小弟屋企試過用 3 千幾蚊的企業級無線 AP 來 set wireless
只係平排的隔離屋, 2 幅牆....... 只能收到好弱的 signal

-------------------

至於信號會不會影響人, 呢個醫學上未有定案
但實際上就有好多例子

而前在學校做 lab, 用cisco 的企業級 AP 玩
如果將個 output power 開到最大... 我地呀 sir 會即刻頭痛
不過我地 30 個同學都無反應就是了

咁router應該放在那裡(高的地方,right?)....同埋我所講的牆係主力牆,但頂多兩幅。

原帖由 loveCZ 於 2008-12-22 03:07 PM 發表
咁router應該放在那裡(高的地方,right?)....同埋我所講的牆係主力牆,但頂多兩幅。

換隻3天線draft n router啦...
但client都要係n

原帖由 loveCZ 於 2008-12-22 15:07 發表

有無平面圖睇下 (加埋 router 同 client 既擺放地點) ?   

回覆 5# 的帖子

我現在用緊buffxlo 1 天線,3天線是否會強很多

試下換支8db既天線....3支2db既天線..都唔夠1支8db勁-.-
石屎牆真係好難穿....我朋友屋企隔左兩幅牆..幾乎收唔到..
我屋企木板牆....隔兩間房出廳依然係good...

原帖由 loveCZ 於 2008-12-22 16:26 發表
我現在用緊buffxlo 1 天線,3天線是否會強很多

你整幅圖睇睇~唔係好難幫到你