網絡上的問題 (開於IP)

以下的圖係我公司架構

IP 係老作.
ISP去ROUTER...ROUTER 去SWITCH(HUB) 同SERVER.......
SWITCH 就去好多PC
SERVER 同所有PC一樣SET 另一個WORKGROUP 名.
仲有的係ROUTER 係行DHCP的 (除左一部機SET 死一個 internet IP)

我想問
1. 而家我得1個IP, 如果有需要要多一個IP, 係唔係=拉多條線?
     通常都係要比DOUBLE 月費?

**唔考慮係SERVER 裝雙LAN卡, 因為冇SERVER 就麻煩.

2A. 如果唔洗拉多條線, 即一條2IP, 禁樣有冇得SET ROUTER一個IP, SERVER 就用另一個IP?
   即係 eg Router 係61.11.11.11 , SERVER就要 61.11.12. 12 (作)
      走線上有冇改變?
      ISP 的人會幫我SET?
      IF 唔幫我..禁我SET 易唔易?

2B...如果要有2條線先有2個IP,
      禁樣 SERVER 擺左一條線,
     ROUTER 擺左一條線, 禁我的ROUTER 下的所有PC 係唔係都可以係  
     網絡上的芳鄰連上SERVER?
thx

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你可以申請2個ip,我記得好似有plan係 fixed ip 1個+4個true ip,唔洗拉線.....
你都可以申請另一間isp,起碼唔會同時2間死曬....
之後買個dual wan firewall 就可以解決你個問題 .....
當然你要識set.....
如果唔係,你搵isp有個plan係借隻firewall比你...
當然係佢地set...
web server 2個ip
mail server1個ip
ftp server 1個ip
之後續次set要比錢.....

原帖由 ccw800 於 2008-12-23 20:10 發表
你可以申請2個ip,我記得好似有plan係 fixed ip 1個+4個true ip,唔洗拉線.....
你都可以申請另一間isp,起碼唔會同時2間死曬....
之後買個dual wan firewall 就可以解決你個問題 .....
當然你要識set.....
如果 ...

原來有得1條線2個IP?

但係我的ROUTER 同SWITCH 都要換?

原帖由 dickxdv 於 2008-12-23 08:27 PM 發表

原來有得1條線2個IP?

但係我的ROUTER 同SWITCH 都要換?

1條線n個ip都得... isp俾果隻router會派...

原帖由 dickxdv 於 2008-12-23 19:57 發表
以下的圖係我公司架構

IP 係老作.
ISP去ROUTER...ROUTER 去SWITCH(HUB) 同SERVER.......
SWITCH 就去好多PC
SERVER 同所有PC一樣SET 另一個WORKGROUP 名.
仲有的係ROUTER 係行DHCP的 (除左一部機SET 死一個 interne ...

netvigator商用plan有D會一次過比幾個ip你

好似VLAN 咁玩..

原帖由 sharp 於 2008-12-23 08:31 PM 發表

netvigator商用plan有D會一次過比幾個ip你

有d hgc business plan都會, 只要你隊隻switch落去就會派到

原帖由 TeraBytes 於 2008-12-23 20:28 發表

1條線n個ip都得... isp俾果隻router會派...

我係HKBN

Router 係DLINK 5XX定6XX (都係佢比)

有D 禁的SERVICES+可以禁SET?

PCCW肯定有....
因為用緊....
但我公司只用到1個fixed ip和1個true ip....
仲有4個true ip無用到....
真係攞錢來晒....