買新Router問題!!!

Draft-N 唔係向下支援 b/g o架咩

不過我都想知咩牌子 Draft-N 低用又 stable ~~~

原帖由 Dubliners 於 2008-12-24 10:09 發表
朋友家中的11g Router剛剛壞了, 到底再買番11g Router, 如DIR-300和G125等?  或是轉用Draft-N Router?  問題是他家中的三部電腦都是11g client,  要全換則所費不菲, justify嗎?

是用邊間 ISP 咩 speed ?

原帖由 Dubliners 於 2008-12-24 10:09 發表
朋友家中的11g Router剛剛壞了, 到底再買番11g Router, 如DIR-300和G125等?  或是轉用Draft-N Router?  問題是他家中的三部電腦都是11g client,  要全換則所費不菲, justify嗎?

宜家買11g router都要兩舊水, 但隻TP-Link 941 mimo draft n router只要$358, 佢有3支3db天線行mimo, 就算用返舊11g client, 收接能力亦大大提高. 第時想升級行N, 咪逐部機換client囉. 而家一隻tp-link 821n usb client賣$198, 實際速度4-5MB/s, 己經快過11G一兩倍. 想再快D, tp-link 951 pci client, $280-300, 實際速度有7-8MB/s. 總之, 宜家呢隻Draft N router咁平, 無理由仲買11g啦.

原帖由 myricky 於 2008-12-24 11:17 發表

宜家買11g router都要兩舊水, 但隻TP-Link 941 mimo draft n router只要$358, 佢有3支3db天線行mimo, 就算用返舊11g client, 收接能力亦大大提高. 第時想升級行N, 咪逐部機換client囉. 而家一隻tp-link 821n usb c ...

$175 only

原帖由 louis10022hk 於 2008-12-24 12:56 發表

$175 only

oh no, 個價係上星期的, 可能跌左了 . 邊度賣$175? 951又幾錢呢?

原帖由 Dubliners 於 2008-12-24 13:22 發表

ISP 是 HKBN BB100 Plan

另外在網上search了 TP-Link router products的comment都是投訴居多, 它的stablility沒有問題嗎?

睇型號姐, 941暫時睇投訴唔多, 一般咁用應該ok的