和記30m用router後去唔到30m

我琴日轉左和記30m
試左未用router upload download可以好穏定去到多過30m
但係駁左router之後
就算放部router係正隔離~定係放到5,6m外的廳
佢個速度都係1.6mbytes大概12.8mbits
我又睇過我notebook個wifi係atheros ar5005g 應該support 802.11g
會唔會係我modem駁router之間條線出左問題呢?但佢都係寫cat5架播~
請高手指教

原帖由 kct01 於 2008-12-24 19:02 發表
我琴日轉左和記30m
試左未用router upload download可以好穏定去到多過30m
但係駁左router之後
就算放部router係正隔離~定係放到5,6m外的廳
佢個速度都係1.6mbytes大概12.8mbits
我 ...

駁左用router後, 就咁用wired lan落部機度, 速度如何?

原帖由 myricky 於 2008-12-24 19:46 發表

駁左用router後, 就咁用wired lan落部機度, 速度如何?

試左~過左30m

原帖由 kct01 於 2008-12-24 19:53 發表

試左~過左30m

咁即係wifi速度問題. 之前你隻router wifi最快行幾多? 係咪11g? 係o既話一般1-2MB/s屬正常速度.

原帖由 myricky 於 2008-12-24 20:00 發表

咁即係wifi速度問題. 之前你隻router wifi最快行幾多? 係咪11g? 係o既話一般1-2MB/s屬正常速度.

隻router 54m架~~
我初初以為係部notebook未support 802.11g
但係上網check過佢又係support架播~所以都唔知點解
部netbook唔係手...唯有等遲d用部netbook試一試
睇下係router問題定係notebook問題

同埋notebook connect router之後~
右下角個無線電腦仔都係認到54mps架播
不過行又行唔到

原帖由 kct01 於 2008-12-24 20:12 發表
不過行又行唔到

802.11g actual 傳輸速度只會有約 20Mbps, 用 frame burst 去到 108/125 傳輸速度都最多大約係 30Mbps 左右

原帖由 kct01 於 2008-12-24 20:12 發表
不過行又行唔到

個個54mb唔等如實際傳送速度. 我set tp-link 941 Draft N 300m router + 821N usb client, connection認到有270mb/s, 但實際傳file只有4MB/s (32Mb/s).

原帖由 myricky 於 2008-12-24 20:46 發表

個個54mb唔等如實際傳送速度. 我set tp-link 941 Draft N 300m router + 821N usb client, connection認到有270mb/s, 但實際傳file只有4MB/s (32Mb/s).

早知比多幾十蚊買個好d啦
係咪冇方法令佢快d架
另外想問...用其他firmware例如tomato會唔會有幫助
不過我唔見tomato有support tp-link

原帖由 kct01 於 2008-12-25 14:44 發表

早知比多幾十蚊買個好d啦
係咪冇方法令佢快d架
另外想問...用其他firmware例如tomato會唔會有幫助
不過我唔見tomato有support tp-link

push