(轉左1GB Ram)自家制作Synology DS209+ 開箱簡測 (依然多圖)

Update @ 27/12
頭先試過換Ram 勒, 係Show 到1GB Ram,
可以去 #46 睇result

==========================================================================

放假抖 + 玩足成日, 今晚終於有時間試下呢隻 "痴線級" 2-bay NAS,
痴線在佢2-bay 個價拍得住同牌子4-bay 既 407e,
當然, 209+ 同 407e 係兩隻好唔同既野黎

依家Synology 2-bay 轉左呢隻 "環保" packing, 唔同model 貼張貼紙就算,
我用緊隻207+ 個盒靚仔好多

望落同207+ 既分別係全黑色, 同埋風扇大左唔少 (點解大d? 下面會講...)

209+ 粒processor 上面有heatsink, 207+ 粒500MHz 都唔駛...

同207+ 最大分別, Memory 用 SO-DIMM! 唔知換條大容量d 落去得唔得呢
不過有貼紙, 無得換

唔夠錢一次過買晒兩隻HDD, 不過Synology 可以由non-Raid 上 Raid1,
用既係ST3500320NS, 咁樣同隻207+ compare 就比較fair...

本身用緊207+, 其他function 大致上一樣就唔試勒,
只係試下兩個model 唔同Processor 同 memory 會有咩分別

207+ 500MHz 128MB
209+ 800MHz 512MB

講埋部Client 同個Network,
PC 用onboard Marvell 88E8056, HDD 係ST3640323AS
NAS 同 PC 之間就用隻Asus GX1105N GbE Switch
Cat5e線, 全部機人手set 9k JumboFrame

先睇下隻用左大半年, 都仲好滿意下既207+,
56.3MB/s, 唔錯唔錯, 快過FireWire400 先

209+ FTP Download 有成 72MB/s, 隻207+ 都要行埋一二面

Upload 唔知個FTP 做乜事, 行windows 同 ftp software 都係唔過1MB,
唯有行cifs 試住先...

暫時試住咁多先
209+ 效能應該都幾頂級下架勒
當然個價一樣咁頂級

同埋我都幾懷疑72MB 到頂未,
去到呢個位我部機PC 粒E5200 loading 去到成 43%,
轉張好d 既Lan Card可能仲有得去

209+轉左用厚FAN, 應該靜D, 而家把FAN好嘈下

感覺上同207+ 差不多

原帖由 癲羊 於 2008-12-26 02:33 發表
感覺上同207+ 差不多

熱方面呢? 207+放左兩隻640GB 落去都幾熱下
用左800MHZ CPU 會唔會更熱?

唔知有冇得加大條ram 呢?
不過可能會無保用

原帖由 二三些 於 2008-12-26 02:37 發表
唔知有冇得加大條ram 呢?
不過可能會無保用

QNAP 有人試過換RAM....都只係用得番原本O既SIZE, FW 落左手腳

不過SYNOLOGY 落咁多LABEL 落去, 直覺可能用到
樓主會唔會試下無保

原帖由 fatau 於 2008-12-26 02:34 發表

熱方面呢? 207+放左兩隻640GB 落去都幾熱下
用左800MHZ CPU 會唔會更熱?

209+ 隔住個殼, 響processor 果頭都會暖左少少
207+ 就摸唔出邊度熱d

原帖由 fatau 於 2008-12-26 02:43 發表

QNAP 有人試過換RAM....都只係用得番原本O既SIZE, FW 落左手腳

不過SYNOLOGY 落咁多LABEL 落去, 直覺可能用到
樓主會唔會試下無保

我無Ram, 有既可能會試下

買隻咁貴既野,裝 500GB 有o的浪費喎
起碼都兩隻 1TB 啦

原帖由 ccl4 於 2008-12-26 02:46 發表
買隻咁貴既野,裝 500GB 有o的浪費喎
起碼都兩隻 1TB 啦

最衰1.5TB BUGS, 唔係換左1.5TB*2
不過207+ BT 時反應會慢左好多 都想換新野