請敎Wake on Lan問題

用緊Asus P5K + ZyXEL P-320W
1. 請問係咪要換Router先做到?
2. 要換既話平平地邊個好? THX!

wol係搵部機用software做, 唔關router事...

原帖由 TeraBytes 於 2008-12-27 13:01 發表
wol係搵部機用software做, 唔關router事...

唔係講笑, 我用個隻ZYXEL 336真係唔可以wol, 搞到我想放棄咁滯. 後尾想行Giga lan, 就駁多隻Level One Giga switch, 估唔到咁就即時全屋4部機都可以wol. 我懷疑某d router會截左wol d packet signal, 導致去唔到lan card度叫醒部機.

等登為wol買新router唔係好抵, 可以好似我咁買多隻giga switch, 可以wol之餘又可以行giga lan (如果d機有giga lan card), 行快好多架.

原帖由 TeraBytes 於 2008-12-27 13:01 發表

之前睇過要router同Lan card 都support WOL先得, 真係唔知software都做到喔
想問下係咪息晒機都得架? THX

原帖由 Konakona 於 2008-12-27 15:04 發表

之前睇過要router同Lan card 都support WOL先得, 真係唔知software都做到喔
想問下係咪息晒機都得架? THX

software只係啟動o既介面, 當然要配合lan card / bios setting, 仲要router/switch support. BTW, 我用呢隻software wol的.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 myricky 於 2008-12-27 16:36 發表

software只係啟動o既介面, 當然要配合lan card / bios setting, 仲要router/switch support. BTW, 我用呢隻software wol的.

明白晒thx
要換router先得喇

原帖由 Konakona 於 2008-12-27 12:13 發表
用緊Asus P5K + ZyXEL P-320W
1. 請問係咪要換Router先做到?
2. 要換既話平平地邊個好? THX!

http://www.zyxel.com.tw/zyxel/prd_home/prd_detail.php?no=0000294
應該support wake on lan

原帖由 at123hk 於 2008-12-27 18:44 發表

http://www.zyxel.com.tw/zyxel/prd_home/prd_detail.php?no=0000294
應該support wake on lan

唔該你先, check spec又唔知邊個係
會唔會呢度呢?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊