有線寬頻裝ROUTER之後勁慢,請幫忙!

原來網速10Mbps,裝了 Buffalo WHR-G300N Router
(產品詳情:http://buffalo.jp/products/catalog/network/whr-g300n/)後,網速跌至2Mbps。
(已經沒有連接其他電腦或電子產品,甚至Disable了Wireless,只用Wired Connection都這麼慢)

而且,卸除Router後,不能上網,控制台只顯示Identifying。
(重新開機,登出登入,停用啟用都沒有用)

希望各C Hing指點迷津!

原帖由 whisky921212 於 2008-12-27 22:51 發表

原來網速10Mbps,裝了 Buffalo WHR-G300N Router
(產品詳情:http://buffalo.jp/products/catalog/network/whr-g300n/)後,網速跌至2Mbps。
(已經沒有連接其他電腦或電子產品,甚至Disabl ...

好東西, 不過可能唔夾 i-cable,  我用 tp-link so ar so good,

不過, 移除 router 後上唔到網就唔合理. 試入 ie delete 晒 d connection 熄機再試

回覆 2# 的帖子

Can you teach me how to do it?

試下 release ip ,拔掉 cable modem 電源線

按modem 上 reset按鍵 都係拿唔到ip 要打上去 21128899 叫cs reset條線

正常 i-cable 個 ip;
只要你 轉機 或者 轉 router 時;
關左 i-cable 個 modem 一分鐘左右;
再開反通常就得;
當然有時可能要;
電腦 reboot;
router 都有可能要關左再開;

可能有線咬死隻 modem 個 mac address 你隻 router clone 返 modem 個 mac address 試0下

原帖由 aazz 於 2008-12-28 11:06 發表
正常 i-cable 個 ip;
只要你 轉機 或者 轉 router 時;
關左 i-cable 個 modem 一分鐘左右;
再開反通常就得;
當然有時可能要;
電腦 reboot;
router 都有可能要關左再開;

唔係隻隻得既,
有D就一定要伙打電上去reset先得既
我之前用藍色得4粒燈果隻就係咁,之後我打得多電話上去RESET佢直接換左一個MO記黑色既比我

原帖由 jimmyhahahk 於 2008-12-28 15:17 發表

唔係隻隻得既,
有D就一定要伙打電上去reset先得既
我之前用藍色得4粒燈果隻就係咁,之後我打得多電話上去RESET佢直接換左一個MO記黑色既比我

人兄 藍色;
係唔係 T牌 好大個隻(個隻係舊 );
如果係個隻重易;
係 xp 個連線度 (息放) ip;
再 連過就得;
換 ip 唔洗換 lan 卡;
mo 依隻 新好多 ;
想換 ip 一定要換 lan 卡;