我有興趣~~~

小弟有基本既NETWORK知識~

想問下樓主既定義一人一VPN為

HOME ROUTER仔 <---> LAPTOP
HOME ROUTER仔 <--->出街
起VPN SERVER 比MULTI USER?

你意思是 家中起vpn server, 由街外connect?

DEL......

原帖由 HOMEINNS 於 2009-2-4 00:43 發表

小弟在國内的家擁有目前國内家用寬帶最高速的 10MBps (Both Upload and download)  LAN login 形式的 China Telecom  高速 ISP (類似香港的 HKBN)

國内普通的老百姓目前還是用龜速的 2M~3M ADSL,  我國内的家的10MBps  ...

如以家用黎講, hkbn 應該係最好~
我想研究site to site vpn~~

之前掂過下隻fortigate60B,~~
NOW 想試買2隻L3 CISCO SWITCH...
有機會一齊玩下

原帖由 madcow 於 2009-2-4 01:08 發表

L3 CISCO SWITCH ...... 幾餅o野一隻

我諗住買2手...or 3手...還掂有cco..唔怕

原帖由 lamsoft 於 2009-2-4 01:16 發表

使用軟件: softether
功能很大, 可以透過ssh, direct port, proxy來連接vpn server
公司就 算有firewall都奈你不可.......只要有443 port開通就可以

443...用ssl port?

原帖由 lamsoft 於 2009-2-4 01:32 發表

咁佢會知係softether既data,  但至少data encrypted, 唔知入面係乜..

啊?
呢隻我又未用過~~我用過一隻豬 IPIG

乜都好易SET

原帖由 ban_account 於 2009-2-4 15:06 發表

SSL VPN是屬於Application layer,是用來解決IPSec 設定複雜和需要系統支援問題。因為SSL VPN所有設定都只需要在server setting ,而client 只需要有一個支援SSL Brower就可以使用了。
而IPSec其實都支援用SHA-1/MD5加 ...

補充一下
有一種叫MPLS 既技術~~有冇師兄有研究?
呢個SO POWERFUL~~

原帖由 ban_account 於 2009-2-4 17:36 發表

師兄指MPLS 是不是Multi Protocol Label Switching這個?

對呀~~~
師兄都有研究嗎?