bb100 router求救

pc用緊WHR-G125+WLI-U2-KG54-AI既adapter
但得出黎既speed非常驚人...

認真想換隻好d既n系列 budget around 600幾到
平時都係俾pc同nb打機上網同間中bt
想買隻whr-g300n但又驚左buffalo,想問各位c兄有咩提議 唔該哂
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

thanks
另外想問下係咪要個adapter都supprt n先可以行到300Mpbs?(如果係,請介紹 )

WR941ND可唔可以同時行g同n mode?因為我個NB唔support n
如果唔可以係唔係要買多個adapter俾nb?

原帖由 kakc 於 2009-3-10 22:49 發表
WR941ND可唔可以同時行g同n mode?因為我個NB唔support n
如果唔可以係唔係要買多個adapter俾nb?

可以, 但係 G 制式一般只有 2x Mbps throughput
router 轉用 N 制, 而 client 仍然係  G 都唔會有速度提升

原帖由 EOS 於 2009-3-10 22:57 發表

可以, 但係 G 制式一般只有 2x Mbps throughput
router 轉用 N 制, 而 client 仍然係  G 都唔會有速度提升

呢個唔係問題,因為部nb起碼都有4x Mbps,成日都收到爆哂 但係部pc就收得好差,只有24Mbps
所以我想買個n制既router 同時俾我部nb行g制同pc行n制

幾次爬文都見到師兄你推薦用TL-WR941 係到想問返你呢個router滿唔滿足到我要求?
我係希望部pc基本可以有6xMbps...

一部行g同另一部行n, 兩邊都慢.

原帖由 chariot 於 2009-3-12 00:33 發表
一部行g同另一部行n, 兩邊都慢.

http://www.smallnetbuilder.com/images/stories/wireless/dlink_d ...

但我依家仲差, nb行54Mbps pc行36Mbps

原帖由 kakc 於 2009-3-11 20:26 發表

呢個唔係問題,因為部nb起碼都有4x Mbps,成日都收到爆哂 但係部pc就收得好差,只有24Mbps
所以我想買個n制既router 同時俾我部nb行g制同pc行n制

幾次爬文都見到師兄你推薦用TL-WR941 係到想問返你呢個router滿唔滿足到我要求?
我係希望部pc基本可以有6xMbps...

個router滿足到你既要求,但係想有保證少少都係唔好買tp-link

原帖由 kingpinyu 於 2009-3-12 23:08 發表

個router滿足到你既要求,但係想有保證少少都係唔好買tp-link

係 我都知under 500既router推bb100好勉強
有諗過ZyXEL NGB-460N 但700幾有點貴:funk: