裝了pccw 30m, speed係唔係有問題?(屯門區)

裝了pccw 30m,  speed係唔係有問題?

(我係由6m上30m的)

www.speedtest.net
d/l 得3mb
u/l 都係 3mb,
(有時u/l快過d/l)

係cuhk ftp d/l個ubuntu 8.1, 最快d/l都係得560-6XXkb

發覺d/l無分別
u/l只係快了小小(因為u/l極唔stable)

會唔會用左wifi(54mb)係有樽頸位?
if yes,  有無好solution.

打去pccw cs,  係電話check完後話我個單位極唔stable.
話叫人上門check多次

有pccw 30m user話投訴左2個月d/l先有2.8mb - 3.xmb 以上.

有無屯門區朋友出下report,  thank you!!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 birdmanhk 於 2009-3-11 01:29 發表

d/l 得3mb
u/l 都係 3mb,

係cuhk ftp d/l個ubuntu 8.1, 最快d/l都係得560-6XXkb

發覺d/l無分別
u/l只係快了小小(因 ...

唔用 router 試下

http://home.netvigator.com/~cfs05
http://www.speedtest.com.hk

btw, wireless G 正常一般可以去到 2x Mbps

原帖由 EOS 於 2009-3-11 01:33 發表

唔用 router 試下

http://home.netvigator.com/~cfs05
http://www.speedtest.com.hk

btw, wireless G 正常一般可以去到 2x Mbps

試過了,  經/唔經 router(用lan線)只係快小小.

其實一路用開6m都係比人地慢,  
係人地屋企用6mb反應重要比我家的6mb快.
(同一部notebook)

以為30m 有驚喜.

點知up唔upgrade都係無分別.

原帖由 birdmanhk 於 2009-3-11 01:42 發表

試過了,  經/唔經 router(用lan線)只係快小小.

其實一路用開6m都係比人地慢,  
係人地屋企用6mb反應重要比我家的6mb快.
(同一部notebook)

以為30m 有驚喜.

點知up唔upgrade都係無分別.

2 minutes ago test,    how unstable of pccw 30m.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請問樓主屯門區邊度有呀

我都想申請 , 但問個 cs 我度冇呀 (市中心)

原帖由 birdmanhk 於 2009-3-11 01:29 發表

d/l 得3mb
u/l 都係 3mb,

發覺d/l無分別
u/l只係快了小小(因 ...

咁 pccw cs 都check到你條線唔 stable, 緊係要叫佢搞番掂啦.
唔係單位問題. 因為條線係佢, 條線係由機樓拉過黎. 咁佢重新拉過咪得 lor. 總之畀左錢轉用 30M, 緊係要佢搞到得為止, 衰極都唔好差太遠. 如果係去唔到 30M 當初又無話唔得, 咁就去消委會.

原帖由 ChrisK 於 2009-3-11 08:47 發表
請問樓主屯門區邊度有呀

我都想申請 , 但問個 cs 我度冇呀 (市中心)

我華都有

你試一試直駁部腦, 用 raspppoe 之類去上
我住港島東, 星期六裝 30mb
開頭用 xp 內置的 connection, 去 hkix2 都係得 3xxx 上落
尋晚轉左用 raspppoe, 快左好多, 有成 2xmb download, 9mb upload
你都試一試啦

同埋唔好用 www.speedtest.net 去試 30mb, 個 server 明顯有問題
用其他試好過

原帖由 atupal 於 2009-3-11 16:40 發表
你試一試直駁部腦, 用 raspppoe 之類去上
我住港島東, 星期六裝 30mb
開頭用 xp 內置的 connection, 去 hkix2 都係得 3xxx 上落
尋晚轉左用 raspppoe, 快左好多, 有成 2xmb download, 9mb upload
你都試一試啦

咁即係駁router上網30m 都係得6m 速度??

有無邊隻router可行盡pccw 30m呢?

thank you again!!