和記30M ROUTER選擇

爬舊文覺得隻TP-LINK WR941ND+唔錯...但d師兄話唔夾和記...請問有乜其他選擇?

環境要求:
兩部電腦...會一齊BT...大前提係唔會hand機斷線
4 ports...Wifi唔需要好強
長開...唔會積熱
Price: below $400

用和記吾好用ROUTER,否則斷線斷到你儍

你用30mb vdsl定ethernet?

原帖由 早早你 於 2009-3-12 08:23 發表
用和記吾好用ROUTER,否則斷線斷到你儍

加隻switch 0係中間就唔會
個華為modem 因為bt 食唔切packet 而斷線

原帖由 stancatau 於 2009-3-12 12:04 發表

係30m定10m定兩者都要
加switch既話又點駁法?有邊隻switch有好介紹呀?
原本諗住換過隻有Qos既router for NAS bt用....

原帖由 stancatau 於 2009-3-12 12:04 發表

請問隻switch有乜作用?

原帖由 keiths 於 2009-3-12 10:27 發表
你用30mb vdsl定ethernet?

係30MB VDSL...

vdsl唔用好過

原帖由 kckh 於 2009-3-12 14:11 發表

係30MB VDSL...

個人經驗....
modem <-> pc lan card (pppoe), bt 野ok, 間唔中先斷
modem <-> router <-> pc, bt 野即斷
modem <-> switch <> router(ddwrt) <> pc, 點行點玩, 成個月都未斷過

原因就係個modem 食唔切packet, switch 因為會派過個packet, 同時限制packet 流量
就算router 有qos 都唔夠hardware 既switch 做得好
加上屋企join 埋個tvb 收費, 焗住加switch 先得

double 左..deleted