Gigalan問題

小弟因為經常要由A機過野去B機,所以剛換左460N router同埋2條clipsal CAT6線,貪佢有gigalan port,不過今日我計過時,發覺過5Gb野要170秒,即係每秒鐘只有30Mb,係咪好似慢左D呢?我兩部機都已經係gigalan,係咪重有D乜野要set而我又唔知呢?

請各高手幫忙

jumbo frame你有冇SET做9K?

a/b機config?有時係你部電腦既performance限制左,唔關gagi lan事

仲有,你係講緊5GB定係5Gb?
兩個好大分別啵,如果係5Gb得30Mb/s就真係連100Mbps lan都唔到啵
你玩得gagi lan都應該唔係新手 ,依字眼既問題應該注意一下

[ 本帖最後由 inori 於 2009-3-23 14:22 編輯 ]

TOP

對唔住,應該係5GB typing error (你都打錯左gagi lan 啦

同埋我兩部機都已經set左9k jumbo frame
兩部機分別係:
A機::Q66@965 board (Marvell lan chip)
B機:Athlon 3250e@780G (Realtek lan chip)

[ 本帖最後由 m.razor 於 2009-3-23 15:51 編輯 ]

TOP

原帖由 m.razor 於 2009-3-23 14:31 發表
對唔住,應該係5Gb typing error (你都打錯左gagi lan 啦

同埋我兩部機都已經set左9k jumbo frame
兩部機分別係:
A機::Q66@965 board (Marvell lan chip)
B機:Athlon 3250e@780G (Realtek lan chip)




你試下Disable 咗 Flow Control, 既然全部行 Giga Lan, 應該全速SET Full Duplex Mode。
不過大前提是你全部node 都係set埋 Jumbo Frame先得, 而且如果一D行100M, 一D行1000M, 咁就有好大可能影響傳送速度架啦。

TOP

原帖由 bubblestar 於 2009-3-23 15:12 發表




你試下Disable 咗 Flow Control, 既然全部行 Giga Lan, 應該全速SET Full Duplex Mode。
不過大前提是你全部node 都係set埋 Jumbo Frame先得, 而且如果一D行100M, 一D行1000M, 咁就有好大可能影響傳送速度架啦。


照左你咁做,抄翻同一個file,結果由170秒變成250秒。
我只由呢兩部機咋,會唔會個router都有野要set架?

另外如果一部XP一部vista會唔會左影響架?

[ 本帖最後由 m.razor 於 2009-3-23 15:56 編輯 ]

TOP

原帖由 m.razor 於 2009-3-23 14:31 發表
對唔住,應該係5GB typing error (你都打錯左gagi lan 啦

同埋我兩部機都已經set左9k jumbo frame
兩部機分別係:
A機::Q66@965 board (Marvell lan chip)
B機:Athlon 3250e@780G (Realtek lan chip)


你兩部機用Ramdisk同turn off antivirus, firewall再試

TOP

用iperf 試左先, 確保上到 giga先

TOP

原帖由 ttw1988 於 2009-3-24 00:22 發表
用iperf 試左先, 確保上到 giga先


試左啦,得4XX Mb/sec
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

TOP

原帖由 m.razor 於 2009-3-24 08:41 發表


試左啦,得4XX Mb/sec


你不如直插兩部機試下. (當然人手SET IP 先~)

如果唔係...
買張LAN CARD 試下囉~
(PS. 雖然我唔信蟹仔真係咁差~ )

我只係用MARVELL 都有9XX

TOP

有無set QOS啊?

TOP