一個PPPOE,兩地同時上網?

如果是同一大廈,請問可否多買一個ADSL MODEM同時上網?

唔知

如果ISP有check 你同時只可login 1 PPPOE,甘你無行,如果無check,你good luck

之前唔知HGC/HKBN,我個friend用同一lan card,vmware拿左幾個街ip

如果將MAC ADDRESS 改成相同呢?

原帖由 beawer2323 於 2009-3-24 15:52 發表
如果將MAC ADDRESS 改成相同呢?

^_^!.............答你唔到...............

唔知個大廈機房<---->ISP機房    network structure係點,如果可以理解為係同一個switch,甘duplicate MAC 實撞到七彩,如果分開左,有機會俾你過到骨,但前提係ISP唔check你ppoe同時login數目.........嚴格的,甚至check埋你係邊個access point/locataion login先得

如果是netvigator

係會限你login的數目

原帖由 beawer2323 於 2009-3-24 14:42 發表
如果是同一大廈,請問可否多買一個ADSL MODEM同時上網?

No you can't use another modem...
1) how your extra modem connect to the 大廈機房? who help you to connect it?
2) you know the config of the modem? (difference ISP may have difference config)??
3) for netvigator, you can't multi login. (If u have NOWTV, then u can have 2 login at the same time)

原帖由 vinli 於 2009-3-24 16:24 發表

No you can't use another modem...
1) how your extra modem connect to the 大廈機房? who help you to connect it?
2) you know the config of the modem? (difference ISP may have difference config)??
3) f ...

good point,一針見血

謝謝你的資料。如果單位A 有NOW TV+上網,單位B 無上網,但以前用過NETVIGATOR,而單位A和單位B位於不同大厦,咁有無可能同時上網?

原帖由 beawer2323 於 2009-3-24 16:41 發表
謝謝你的資料。如果單位A 有NOW TV,單位B 無上網,但以前用過NETVIGATOR,而單位A和單位B位於不同大厦,咁有無可能同時上網?

死心不息係要偷雞

你過唔到樓上提及的 1 and 3   (2當你識)
1.你有modem,但牆身到你大廈的機房都斷左線/無開通啦.....點駁......no signal! even you plug in the power

3. 你join  上網 加 NowTV,甘你單位A已有2個pppoe login,你係單位B已係 3rd.
當你偷雞到,你息左單位a的上網/nowTV,空出一個quota去單位B........你都只係同時只可一個地方上網.....仲要係人地唔check你唔同 location login呢... 好啦,呢個其實都係幻想,你唔諗下你1都過唔到,根本無signal, 你何來試pppoe @ 單位B呢?

我不是用網上行,純粹假設。