和記送我走...HKBN vs PCCW

而家用緊和記10MB

話說搬屋那邊其實有和記覆蓋,咁就打上去搬線,但之後話搬唔到
師傅報告話機房上樓條線無Signal裝乜都造唔到,結果就送左張終止合約form比我無條件放人。

好喇,咁而家新屋得返PCCW (8M Max)同HKBN (BB100)揀
睇返呢度咁多個用家既report,HKBN就真係麻麻
但係PCCW就得8M仲要upload慢...

博一鋪用HKBN定用PCCW等佢upgrade好呢...

原帖由 Sumomo 於 2009-3-24 23:25 發表
而家用緊和記10MB

話說搬屋那邊其實有和記覆蓋,咁就打上去搬線,但之後話搬唔到
師傅報告話機房上樓條線無Signal裝乜都造唔到,結果就送左張終止合約form比我 ...

咁建議你起碼都要做一做以下比較先啦:

1.  價錢
2.  合約期長短
3.  你去本地網定去海外網多先
4.  穩定性 VS 速度

HKBN真係麻麻....我等緊合約完結呀

你住果度...
和記有無提供到VDSL2 30M/50M服務?  
因為10M滿晒位唔代表30M/50M都會滿晒

無的話...
除非你真係咁想睇NOWTV.... ADSL的PCCW係唔需要考慮...

我用bb100冇野wor,好順下

原帖由 waishingme 於 2009-3-24 23:48 發表
你住果度...
和記有無提供到VDSL2 30M/50M服務?  
因為10M滿晒位唔代表30M/50M都會滿晒

無的話...
除非你真係咁想睇NOWTV.... ADSL的PCCW係唔需要考慮...

和記係同我講...因為條線問題,幾多M都做唔到,直接放人走
講下我平時做乜多...間唔中問下B叔叔等等借下野,Remote desktop返工司開工
平均上日本網(e.g. nico動畫)多過大陸網

BB50 $188
BB100 $228
PCCW 8M $246

仲可以考慮3流動上網...

全部簽24個月

原帖由 bubblestar 於 2009-3-24 23:40 發表

4.  穩定性 VS 速度

平來和記晌呢點個平衡係十分滿意...可惜搬唔到

價錢上HKBN係首選
佢去日本的線路上應該無問題
不過其他地區以宜家黎講應該負荷唔掂... 而且無後援...
但最主要係P2P軟件下載方面... emule已經無辦法正常咁用...
我唔知日本果幾隻軟件佢會唔會有方法出到古惑...